Висшият адвокатски съвет (ВадвС), призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да

...
Висшият адвокатски съвет (ВадвС), призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да
Коментари Харесай

Адвокатите призоваха съдебния съвет да спре избора на Гешев за главен прокурор

Висшият адвокатски съвет (ВадвС), прикани Висшия правосъден съвет (ВСС) да приключи процедурата за избор на основен прокурор с единствен претендент Иван Гешев.

" Обръщаме се към Вас с искане да не одобрявате кандидатурата на единствения претендент за основен прокурор, да прекратите актуалната и да насрочите нова процедура ", се споделя в послание на най-голямата професионална организация на юристите в страната. Оттам напомнят, че през юли одобриха мнение за качествата, които следва да има претендентът за основен прокурор.

" Г-н Иван Гешев не има нужните качествата, с цел да може отговорно, професионално, независимо, заслужено и при съблюдаване на правилото на правда и на господство на правото да реализира функционалностите на основен прокурор на Република България ", декларират от организацията. ВАдвС показва, че ролята на държавното обвиняване не се свежда единствено до присъединяване в наказателните производства.

" На прокуратурата и в частност на основния прокурор Конституцията разпорежда реализирането на общия контрол за правда, в границите на който прокуратурата следва да пази публичния интерес, правата на индивида и главните свободи, както и да подсигурява одобряването на върховенството на закона. Поради това ВАдвС намира за безусловно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на претендента, отразени в концепцията му, че неналичието на правдивост " няма по какъв начин да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона ", съчетана с концепцията на претендента за промени в наказателния развой, който бил прекомерно фиктивен, слагат под подозрение главния парламентарен принцип за върховенството на закона. Справедливост има единствено там, където законът се ползва тъкмо и еднообразно по отношение на всички и където процесуалният закон е гаранция за нейното реализиране ", се споделя в обръщението към Висш съдебен съвет. От организацията показват, че в концепцията на Иван Гешев даже не е упомената адвокатурата, и дефинират като безусловно недопустимо мнението му, че юристът " взима пари от хората, които пази, без значение каква е истината ".

От ВАдвС напомнят, че правата на изложение на мнение и на кротичък митинг са заложени в Конституцията на България, и дефинират като недопустимо мнението на Гешев, че рецензиите и митингите против кандидатурата му целят препятстване на процедурата по желание на основен прокурор. " Гражданите, които стачкуват или показват противоречие, упражняват конституционно приети права, които точно прокуратурата и в частност основният прокурор са призвани да бранят ", припомнят от ВАдвС. Добавят, че обвинителите също имат право да показват мнението си по въпроси, свързани със правосъдната система и правораздаването, само че " това следва да е в границите на пълномощията им и да не слага под подозрение прокурорската самостоятелност и безпристрастност ".

" Прокурорите не могат да разясняват обстоятелства и условия, касаещи настоящи каузи, а още по-малко обществено да оповестяват виновността на лица, за които няма влезнала в действие присъда. Затова Висшият адвокатски съвет смята, че обществените изказвания на претендента за основен прокурор, сдържащи обвинявания против жители и изказвания за осъществени от тях закононарушения, са неприемливи освен тъй като пренебрегват напълно презумпцията на невиновност, засягат достолепието и достойнството на обвинените, като не зачитат и интернационалните стандарти за отбрана правата на индивида и главните свободи ", се споделя още в позицията на адвокатския съвет.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (84)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР