Висшите училища трябва да се настроят към динамиката на 21

...
Висшите училища трябва да се настроят към динамиката на 21
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Висшите училища трябва да се настроят към динамиката на 21 век

Висшите учебни заведения би трябвало да се настроят към динамичността на 21 век.

Това сподели в Благоевград министърът на образованието Красимир Вълчев, представен от Българска телеграфна агенция. Той взе участие в откриването на новата академична година в Югозападния университет "Неофит Рилски ". "Тази година може би за първи път в системата на висшето обучение имаме студенти, които са съвсем напълно родени през 21 век. Един век, в който измененията ще се случват още по-бързо, промени, които ние не можем да предвидим, деца, които ще бъдат на пазара на труда дейни може би и 2060 година и по-късно " сподели министърът на образованието. По думите му днешните деца ще бъдат принудени да се учат в доста по-голяма степен през целия си живот и висшите учебни заведения би трябвало да се настроят към тази динамичност и да дадат комплекс от познания и умения, нужни на днешните студенти през идващите десетилетия.

"Тук е към този момент работата на преподавателите да съумеят да ангажират техния интерес, тяхното внимание, тяхното предпочитание за учене. Факт е че днешното потомство и възпитаници, и студенти по-трудно намираме пътя за учене към тях, в доста по-голяма степен висшите учебни заведения би трябвало да бъдат новаторски. " уточни още той.

Според министъра на образованието висшите учебни заведения в България би трябвало да бъдат по-свързани с европейските академични мрежи, да подчертават върху научната активност и да се грижат за реализацията на студентите. Държавата ще продължи да подкрепя университетите в политиките им за рационализация и въвеждането на нововъведенията, сподели още Вълчев.

По време на откриването на образователната година в Благоевград Красимир Вълчев означи, че се разчита на широкопрофилните висши учебни заведения, какъвто е Югозападния университет, да обезпечат с учители системата на предучилищното и учебното обучение. С тази цел се дават стипендии и се усилва приема в педагогическите професионални посоки.

По време на откриването министърът на образованието Красимир Вълчев и ректорът на университета проф. доктор Борислав Юруков връчиха студентските книжки на първокурсниците, които са призната с най-голям бал във всеки един от факултетите на висшето учебно заведение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР