Висши служители на САЩ и Европейският съюз (ЕС) се срещат

...
Висши служители на САЩ и Европейският съюз (ЕС) се срещат
Коментари Харесай

САЩ и ЕС обсъждат Китай и технологиите на бъдещето

Висши чиновници на Съединени американски щати и Европейският съюз (ЕС) се срещат в Швеция, с цел да обсъдят тактика за справяне с провокациите, свързани с Китай, изкуствения разсъдък и други бъдещи технологии.

Високопоставени представители, включително Антъни Блинкън и Маргрете Вестагер, ще участват на министерската среща в Лулео, Швеция.

Наборът от тематики, обрисуван в план на взаимно изказване от 24 страници, включва съдействие за установяване на минимални стандарти за генеративни AI логаритми, като ChatGPT, и надзор върху износа и мониторинг на вложенията, които до момента са били съсредоточени върху Русия.

Китай ще бъде главен фокус на срещата, даже в случай че думата " Китай " участва единствено два пъти в плана на взаимно изказване - по отношение на непазарните практики и дезинформацията.

Дипломати настояват, че Вашингтон е настоял за формулировки, повтарящи някои от опасенията, изразени на срещата на водачите на Г-7 преди седмица, която китайският Global Times назова " антикитайска работилница ".

Срещата в Северна Швеция идва тъкмо когато Европейската комисия показва своята  " Стратегия за икономическа сигурност "  , която се чака да съдържа ограничения за попречване на противници като Китай да получат достъп до най-чувствителната си технология.

Брюксел желае да види съдействие за поощряване на зелената търговия, като взаимно признание на артикули, макар че Съединени американски щати и Европейски Съюз нямат и не възнамеряват да подписват съглашение за свободна търговия.

Това остави производителите в Европейски Съюз изключени от някои от преимуществата на прогнозираните зелени дотации на Съединени американски щати на стойност 369 милиарда долара в техния закон за понижаване на инфлацията.

Европейски Съюз търси прогрес със Съединени американски щати към съглашение за значими минерали, употребявани за електрически транспортни средства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР