Висши руски военни ръководители наскоро са провели разговори, в които

...
Висши руски военни ръководители наскоро са провели разговори, в които
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Висши руски военни игнорират Путин, решават сами за ядрен удар

Висши съветски военни ръководители неотдавна са провели диалози, в които са обсъждали по кое време и по какъв начин Москва може да употребява тактическо нуклеарно оръжие в Украйна. Тази полемика е съдействала за нарасналата угриженост във Вашингтон и останалите западни съдружници, написа в собствен материал " Ню Йорк Таймс ", базирайки се на няколко високопоставени американски чиновници.

Президентът Владимир Путин не е взел участие в диалозите, извършени на фона на засилващата се нуклеарна изразителност на Русия и неуспехите ѝ на бойното поле. Но фактът, че висши съветски военни водачи въобще водят полемики, е разтревожил администрацията на Джо Байдън, тъй като демонстрира какъв брой разочаровани са съветските генерали от неуспеха на фронта, написа американското издание.

Разговорите също по този начин подсказват, че прикритите закани на Путин за потребление на нуклеарни оръжия може да не са единствено думи.

Все отново американски чиновници декларират, че не са видели доказателства, че руснаците реалокират нуклеарни оръжия или подхващат други тактически ограничения, с цел да се приготвят за удар.

Информацията за диалозите е била публикувана в държавното управление на Съединени американски щати в средата на октомври. Американските чиновници не пожелават да опишат в елементи сюжетите, които военните водачи в Москва са разглеждали по отношение на потреблението на нуклеарно оръжие. Въпреки това шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс към този момент е заявявал, че " евентуалното обезсърчение " на Путин да реализира победа в Украйна и неуспехите му във войната биха могли да накарат Русия да употребява такива способи.

Джон Кърби - чиновник на Съвета за национална сигурност, отхвърля да разяснява детайлности. " От самото начало бяхме наясно, че мненията на Русия за евентуална приложимост на нуклеарни оръжия са надълбоко притеснителни и ние ги одобряваме съществено ", декларира той. " Продължаваме да следим това по най-хубавия вероятен метод и не виждаме признаци, че Русия се приготвя за такава приложимост ".

Пентагонът счита, че Русия разполага със ресурси от до 2000 тактически нуклеарни оръжия, които са предопределени да бъдат употребявани на бойното поле за поразяване на стандартните сили. Нито едно тактическо нуклеарно оръжие не е било употребявано в борба, само че то може да бъде вкарано в деяние по разнообразни способи, в това число посредством ракета или артилерийски снаряд. Тактическите нуклеарни оръжия са с по-малка мощ и са предопределени за по-малки дистанции от бойните глави, носени на междуконтиненталните балистични ракети.

Военни специалисти настояват, че потреблението на нуклеарно оръжие - за първи път от повече от 75 години насам - би трансформирало радикално образа на войната. Въпреки че разрушенията ще зависят от доста фактори, в това число размера на оръжието и ветровете, даже дребна нуклеарна детонация може да аргументи гибелта на хиляди хора и да направи елементи от Украйна необитаеми.
Путин има цялостната власт да взема решение дали да употребява тактическо устройство и би взел решение за използването му без значение от мнението на своите генерали, написа " Ню Йорк Таймс ".

Новата разследваща информация се появява в миг, когато Москва популяризира и голословната теза, че Украйна възнамерява да употребява така наречен " мръсна бомба " - стандартен експлозив, подправен с радиоактивен материал. Идва и на фона на голям брой контакти сред американски и други западни публични лица с техните съветски сътрудници, в това число два диалога сред министъра на защитата Лойд Остин и съветския боен министър Сергей Шойгу. Макар че рискът от по-нататъшна ескалация остава обезпокоително висок, представители на администрацията на Байдън и съдружници на Съединени американски щати настояват също, че телефонните диалози сред западните и съветските сътрудници в края на предишния месец са помогнали за понижаване на нуклеарното напрежение. Според някои от чиновниците речта на Путин предишния четвъртък, в която той отхвърли, че Москва се готви да употребява нуклеарно оръжие в Украйна, в допълнение е намалила градусите.

" Не виждаме потребност от това ", сподели тогава Путин в речта си. " Няма никакъв смисъл от това - нито политически, нито боен ".

Европейски чиновник обаче декларира, че речта е възприета от съдружниците като част от нормалния модел на съветския президент да нагнетява напрежение, да следи реакцията на Запада и на обществеността вкъщи, след което да подхваща стъпки за усмиряване на обстановката.

Миналата седмица Русия организира годишно военно обучение, в което тества ракети с нуклеарен заряд. Остин съобщи, че американските чиновници не имат вяра, че маневрите са " някакъв тип прикритие " за потребление на тактическо нуклеарно оръжие против Украйна. Представители на администрацията на Байдън към момента не считат, че Путин е възнамерявал да употребява такова оръжие или даже мръсна бомба. Лойд Остин сподели, че даже диалозите за потребление на нуклеарни оръжия са " рискови ".

" Това ще бъде първият случай на потребление на нуклеарно оръжие от над 70 години насам ", сподели той на брифинг преди дни. " Ако това се случи, през цялото време бяхме безапелационни, че ще забележим доста сериозен отговор от страна на интернационалната общественост ".

Представители на администрацията на Байдън твърдо отхвърлят да опишат обществено какъв би бил този отговор, само че президентът към този момент е показал, че не възнамерява да отвърне с американско нуклеарно устройство. " Аз съм индивидът, който насочва рекомендациите към шефа си за това какво би трябвало да създадем и по какъв начин би трябвало да го създадем, тъй че ще се уверя, че той има надеждни отговори, които са фактически ефикасни във връзка с това, което желаеме да създадем ", сподели Остин, без да прецизира детайлности.

За Путин потреблението на тактическо нуклеарно оръжие с по-малък обхват на деяние в Украйна съставлява по-голямо затруднение, в сравнение с заповедта за изстрелване на стратегическо оръжие - да вземем за пример междуконтинентална балистична ракета. Преместването на тактическо нуклеарно оръжие не е просто въпрос на заповед и на дейностите на двама души, които да завъртят ключовете. Ще има на практика стъпки, за които съветските командири ще бъдат предизвестени да бъдат подготвени да изпълнят, в това число по какъв начин да понижат риска за съветския боен личен състав в зоната на гърмежа.

" Ако има заповед от Кремъл, това не може да се случи по вълшебен метод ", сподели в изявление предходната седмица Питър Цвак, някогашен военачалник от армията, който беше аташе на Съединени американски щати по защитата в Москва от 2012 до 2014 година

От началото на войната американските разследващи служби търсят признаци, че Путин подхваща подготвителни стъпки за потребление на нуклеарно оръжие, като да вземем за пример необявени нуклеарни учения или привеждане на стратегическите сили в бойна подготвеност. Но американски чиновници декларират, че системите за предизвестие за разкриване на такива стъпки са несъвършени и че няма гаранция, че военните или разузнавачите ще могат да предупредят Белия дом в точния момент.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР