Висш ръководител на най-голямата криптоборса Binance е упражнявал контрол над

...
Висш ръководител на най-голямата криптоборса Binance е упражнявал контрол над
Коментари Харесай

Binance е контролирала незаконно сметки на независим филиал в САЩ

Висш началник на най-голямата криптоборса Binance е упражнявал надзор над банкови сметки към самостоятелен филиал в Съединени американски щати, с цел да заобиколи регулацията на управляващите.

В една от сметките са съхранявани средства на американски клиенти, демонстрират банкови документи, представени от Reuters.

Американският заемодател Silvergate Bank е упълномощил изпълнителния шеф Гуанджинг Чен, непосредствен помощник на основния изпълнителен шеф на Binance Чангпенг Джао, да оперира със сметките през 2019 година и 2020 година, съгласно информацията в документите.

Това е разрешило на Чен заместниците й да трансферират средства от банковите сметки. Служителите на филиала Binance.US е трябвало да молят екипа на Чен да обработва заплащанията, даже за покриване на заплатите на компанията, демонстрират известия на компанията. Новите констатации оферират спомагателни детайлности за това по какъв начин Binance е упражнявала непоколебим надзор върху Binance.US, макар че и двете компании настояват, че постоянно са работили без значение.

Непубликуваните до момента банкови записи и известия демонстрират, че ръководството на Binance върху финансите на американския бизнес се е разпростирало върху банковите му сметки в Silvergate и в детайли разказват по какъв начин е бил възложен този скришен достъп.

Binance.US отхвърля, че Binance в миналото е управлявала нейните банкови сметки. Ръководителят на правния отдел Кришна Джувади разяснява пред Reuters, че чиновниците на оператора на Binance.US, BAM Trading, са имали " извънреден надзор " от основаването ѝ през 2019 година

В отговор на питане за коментар обаче, представителят на Binance.US Кристиан Хертенстийн съобщи, че откогато актуалният основен изпълнителен шеф на компанията, Брайън Шрьодер, е поел ръководството в края на 2021 година, " никой различен с изключение на чиновници на Binance.US не е имал надзор или достъп до сметките на Binance.US ".

Binance и Silvergate, която се срина през март и приключи активността си, не дадоха отговор на запитванията за коментар.

Операциите на Binance в Съединени американски щати се сблъскват с все по-засилено внимание от страна на Вашингтон, отбелязва Reuters.

Според организацията, запазвайки скрито контрола върху финансите на Binance.US, Binance си е подсигурила, че ще може да направлява експанзията на компанията на американския криптопазар - един от най-големите в света, като в същото време я държи настрана от своята световна борса, която е подложена на надзор от американските регулатори.

През март Комисията за търговия със стокови фючърси на Съединени американски щати упрекна Binance в съзнателно заобикаляне на законите посредством " съзнателно структуриране на субекти ", с цел да се избегнат американските разпореждания, предопределени за отбрана на вложителите.  

Изпълнителният шеф на Binance назова гражданските обвинявания " ненапълно ревю на обстоятелствата ".

На 23 май Reuters заяви, че Binance е смесвала средствата на своите клиенти с корпоративните си доходи в сметката на компанията Merit Peak в нарушаване на финансовите правила на Съединени американски щати, които изискват парите на клиентите да се държат настрана.

Binance отхвърли да смесва потребителски депозити и фирмени средства, като съобщи, че потребителите, които са внесли средства по сметката, не са имали за цел да основават депозити, а по-скоро са купували крипто токен, обвързван с $, по поръчка на Binance.

През декември 2019 година чиновник на Binance.US е декларирал, че Silvergate желае да подпише банкова резолюция - документ, който дефинира банковите взаимоотношения на компанията, с цел да се " увери, че е добре " изпълнителният диретор на Silvergate Чен да ръководи банковите сметки на Binance.US, съгласно известия, разменени сред чиновници на Binance.US.

Документът за резолюция е направен от управител в Silvergate и упълномощава Чен " да открива сметки, да прави транзакции и да оперира по различен метод " със сметки от името на BAM Trading, добавя още Reuters.

След това Чен подписва спомагателни съглашения със Silvergate, с цел да работи като " главен консуматор " за пет банкови сметки: сметка за депозити на клиенти; сметка за корпоративни клиенти, които по-късно изпращат средства на Merit Peak и три други сметки, съгласно банковите записи сред декември 2019 година и януари 2020 година

В споразуменията се споделя, че упълномощеното лице може да тегли средства от сметките или да ги внася, както и да дефинира други лица, които да вършат това. В резултат на тази договореност ръководителят на Binance.US не е имал финален надзор върху личните финанси на компанията.

Хертенстийн, представител на Binance.US, съобщи пред Reuters, че " най-малко от 2021 година насам единствените " първоначални админи " на дейните сметки в Binance.US са чиновници на Binance.US ". Някои  от сметките, разпознати от Reuters като ръководени от Чен, са " сметки на институционални клиенти ", съгласно компанията.

След като Чен получава позволение, зам.-изпълнителният шеф на Binance Сюзън Ли поема ръководството на преводите по сметките, в това число заплащанията за покриване на заплатите на Binance.US, демонстрират известията на компанията. " Одобрено от моя страна ", оповестява Ли на чиновник на Binance.US, откакто получава искане за заплата.

Чен резервира контрола върху сметките най-малко до началото на 2021 година, демонстрират известията. През май 2020 година чиновник на Binance.US изпраща известие на сътрудниците си, с цел да каже, че Silvergate " към момента чака Чен да подпише окончателните документи " за нова банкова сметка за институционалните клиенти на борсата Binance.US.

Binance.US не отговори на въпроси по отношение на ролята на Чен, в това число контролът върху сметките или по кое време той може да е завършил.

" Трудно е да се приказва за всеки един подробност ", защото " управническият екип на компанията се е сменил напълно след въпросния интервал от време ", добавя Хертенстийн. От правния отдел на Binance.US, декларират пред Reuters, че всички потоци от средства към Merit Peak са били законни.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР