Висш представител на ЕС отказа да бъде сниман с десния

...
Висш представител на ЕС отказа да бъде сниман с десния
Коментари Харесай

Скандал на високо ниво в Любляна: Тимерманс отказа да се снима с Янша

Висш представител на Европейски Съюз отхвърли да бъде сниман с десния министър председател на Словения Янез Янша. Това написа " Гардиън " във връзка вчерашната гала за формалното начало на шестмесечното ротационно председателство на Европейски Съюз.

Британското издание отбелязва, че откриването на председателството се е трансформирало във фарс, откакто заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс е отказал да се снима с Янез Янша след изострен спор зад кулисите по време на формалния обяд.

При откриването на срещата в Любляна с 27-те членове на комисията Янша им посочил групова фотография, на която словенски арбитър е дружно с европейски народен представител от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европарламента и други представители на словенската Социалдемократическа партия. Янша, нападнат за нападките си против независимостта на словенската правосъдна система, желал да покаже със фотографията, че съдиите в страната му са политически пристрастни.

Тимерманс, който с изключение на зам.-председател на Европейска комисия е и представител на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, внезапно възразил против това и отказал да се включи в обичайна за сходни събития обща фотография.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен след това изрично съобщи пред репортерите, че съдиите имат право на персонален живот, който не трябва да бъде употребен, с цел да се вършат внушения за пристрастност. Тя сподели това в наличието на Янша, противоречива фигура, неповторима измежду евролидерите с това, че поддържа опитите на Доналд Тръмп да преобърне резултатите от американските избори, отбелязва " Гардиън ".

Скандалът скапе атмосферата на конференцията за началото на словенското председателство.

Начало със скандал - това е и заглавието на информацията на " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". Изданието отбелязва, че Янша се е оплакал, че правосъдната система е инфилтрирана от " комунистически съдии ".

Янез Янша прикани в това време Европейския съюз да реализира съглашение за разширението на 27-членния блок, съобщи организация Ройтерс.

Ако Европейски Съюз не се разшири, тогава други ще го създадат, сподели Янша след среща в Бърдо с Урсула фон дер Лайен във връзка началото на шестмесечното ротационно председателство на Словения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР