Високопоставен пратеник на САЩ разглежда възможностите за разрешаване на граничния спор между Ливан и Израел

...
Висш пратеник на САЩ, който посещава Бейрут, казва, че Вашингтон
Коментари Харесай

Висш пратеник на САЩ, който посещава Бейрут, казва, че Вашингтон проучва възможностите за разрешаване на десетилетен граничен спор между Ливан и Израел

От BASSEM MROUE Associated Press, 31 август 2023 г., 13:47 ч. Джо Байдън също изрази разочарование от нежеланието на Ливан да приложи реформи на фона на историческия икономически срив в страната. Той говори пред репортери в края на двудневното си посещение в Ливан, по време на което се срещна със служебния премиер, председателя на парламента и други официални лица.

Hochstein last година посредничи при сделка за морска граница между Ливан и Израел, проправяйки пътя за проучване на газ в района, което мнозина се надяват в крайна сметка да помогне на Бейрут да излезе от икономическата криза. Ливан и Израел формално са във война от създаването на Израел през 1948 г.

Запитан дали идва да посредничи между Ливан и Израел относно тяхната спорна сухопътна граница, Хохщайн каза, че той изслуша възгледите на ливанското правителство, след което посети граничната зона, „за да научи повече за това, което е необходимо, за да можем да постигнем резултат.“

Хохщайн добави, че сега планира да чуе израелската гледна точка „и да направи оценка дали това е подходящият момент и дали имаме възможност да успеем да го постигнем“. Той добави, че САЩ „винаги подкрепят това, което позволява стабилност и сигурност“. са част от сирийските Голански възвишения, които Израел анексира през 1981 г. Ливанското правителство твърди, че районът, който е източник на напрежение от години, принадлежи на Ливан.

Ливан беше в хватката на най-тежката икономическа и финансова криза в съвременната си история, вкоренена в десетилетия на корупция и лошо управление от политическата класа на страната. Въпреки факта, че кризата продължава вече близо четири години, управляващата класа в страната се съпротивлява на реформите, изисквани от международната общност, за да се отпуснат милиарди долари под формата на облекчени заеми и инвестиции.

По-рано през август офшорна сондажна платформа пристигна на местоназначението си в Средиземно море край бреговете на Ливан и скоро ще започне работа.

„Аз оптимист съм. Винаги съм оптимист за това, което е възможно в Ливан, но също така съм нетърпелив относно темпото на реформите“, каза Хохщайн. „Разочарован съм от всички пропуснати възможности.“

Той добави, че „докато Ливан предприема стъпки, за да постави страната на пътя към икономически растеж и мир, може да разчита на САЩ за постоянна подкрепа.“

Той добави, че ливанският народ се надява да види избран президент и напълно функциониращо правителство да поеме длъжността. Ливан е без президент от октомври миналата година и в момента се управлява от служебно правителство.

„Липсата на упълномощени лидери е пагубна за страната и е хората на Ливан, които плащат най-голямата цена за безизходицата“, каза той.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР