Високото кръвно налягане засяга около една четвърт от възрастното население

...
Високото кръвно налягане засяга около една четвърт от възрастното население
Коментари Харесай

10 начина да свалим високото кръвно без лекарства

Високото кръвно налягане визира към една четвърт от възрастното население в международен мащаб и постоянно е причина за съществени здравословни затруднения. Ако и вашето кръвно има наклонност към по-високи стойности, само че към момента не желаете да посягате към медикаментите, пробвайте няколко изпитани естествени метода да го държите в естествени граници.

1. Отървете се от непотребните килограми!
Наднорменото тегло е една от главните предпоставки за нараснало кръвно налягане. За установяване на здравословното тегло се употребява така наречен показател на телесната маса (ИТМ), основан на съотношението сред растежа и тежестта. Изследванията демонстрират, че при хора със стойности на ИТМ над 30 е налице два пъти по-голяма заплаха от развиване на хипертония. Оптималният ИТМ е 25, стойности над него са сигнален сигнал, който не трябва да бъде подценяван.

2. Движете се!
Редовните разходки оказват помощ за понижението на кръвното налягане. Проучванията демонстрират, че при всекидневно придвижване в границите на към половин час горната граница спада с към осем пункта а долната  - с към шест. Редовните физически извършения въздействат добре на сърцето, като му оказват помощ да изпомпва повече кръв с по-малко старания. Създайте си табиет и условия за придвижване всеки ден, най-малко в границите на тридесет минути. Дали ще ходите пешком на работа, или ще паркирате колата по-далеч от офиса – решението е ваше.

3. Пийте чай!
Разбира се, не става въпрос за кой да е чай. Както знаете, черният чай съдържа съставки които по-скоро могат да покачат кръвното налягане. Идеален асистент против хипертонията е чаят от хибискус. Нови проучвания демонстрират, че по три чаши подобен чай в продължение на шест седмици спомагат за намаление на долната граница с към 6 пункта – резултат, за който обичайна медицина разчита на лекарства и хапчета.

4. Ограничете солта!
Всеизвестно е, че в националната ни кухня се използва много сол – доста повече, в сравнение с е потребната доза. Стряскащо е, че междинната приложимост на сол у нас е към три пъти по-висока от здравословната граница. Солта съдържа натрий, който е противопоказен за хора, предразположени към хипертония. Може би си мислите, че най-вече сол поемате с туршиите и осолените меса, обичайни за трапезата през зимата? И това е по този начин, само че знайте, че главен източник на сол в менюто ви са и всевъзможни промишлено модифицирани и консервирани артикули. Затова, четете деликатно етикетите на опаковките и се старайте по опция да избирате такива, за които е маркирано, че са с понижено наличие на натрий. Разбира се, най-добре е да ограничите такива храни до най-малко.

5. Консумирайте калий!
Този химичен детайл може да бъде избран като „ противоотрова ” на натрия. Той контролира по натурален метод сърдечния темп и кръвното налягане. Наблюдавали пациенти, страдащи от хипертония, които разделили на две групи. Едната от тях консумирала естествена храна, а порциите на останалите били особено дообогатени с калий. След една година било маркирано сензитивно усъвършенстване в стойностите на кръвното налягане при цели 81 % от групата пациенти, консумирали повече калий.

6. Научете се да дишате вярно!
Бавното, умерено дишане е извънредно потребно за организма. Неслучайно медитациите при йогата се концентрират точно върху техниките на вдишване и издишане на въздух. Доказано е, че вярното дишане освен намалява равнищата на хормоните на напрежението в кръвта, само че и лимитира производството на ензима ренин, който е един от виновниците за нарасналото артериално налягане. Постарайте се да отделяте на дихателните извършения най-малко по 5 минути два пъти на ден – заран след пробуждане и вечер преди лягане. Поемайте надълбоко и постепенно въздух, тъй че да го усетите по какъв начин изпълва белите ви дробове до дъно. След това издишайте постепенно, като се стараете да не мислите за нищо и да се освободите от неприятните мисли и непотребното напрежение.
 

7. Наблягайте на сока от алено цвекло!
Изследване на английски учени демонстрира, че пациенти с нараснало кръвно налягане, които пият по към четвърт литър сок от цвекло на ден, се радват на положителни резултати в битката с хипертонията. Стойностите й спадат още през идващите 24 часа след изпиването на посоченото количество сок. Това е по този начин, тъй като аленото цвекло е безусловно цялостно с потребни витамини и минерали. По тази причина то е незаместим асистент на организма и при намален имунитет. Ако не ви е прелестен усета на напитката, просто прибавете към нея сок от морков.

8. Откажете се от кофеина!
Кофеинът стеснява кръвоносните съдове, като по този метод непосредствено спомага за повишение на кръвното налягане. Установено е, че 500 мг. кофеин покачват стойностите на кръвното налягане приблизително с към 4 пункта, като в случай че сте го поели заран резултатът трае съвсем през целия ден, а в случай че сте си изпили кафето по-късно – стойностите ще са леко повишени и през нощта.
 

9. Взимайте хранителни добавки!
Научно е потвърдено, че коензим Q10,който можете да намерите в аптеките, спомага за намаление и нормализиране на кръвното налягане. Той форсира обмяната на веществата в организма и зарежда клетките с спомагателна сила.
 

10. Релаксирайте с музика!
Група учени създали опит, обхващащ 28 пациенти с нараснало артериално налягане. Всички от тях приемали лекарства, само че половината били инструктирани да слушат тиха, успокояваща музика по половин час дневно, като в същото време се опитвали да се съсредоточат върху бавното и умерено дишане. Само след една седмица, пациентите от тази група намалили кръвното си налягане приблизително с  към 3 пункта, а след месец – с малко повече от 4!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР