Високото кръвно налягане е една от най-големите предпоставки за сериозни ...

Високото кръвно налягане е една от най-големите предпоставки за сериозни

Каква е връзката между дехидратацията и високото кръвно налягане?

Високото кръвно налягане е една от най-големите предпоставки за съществени сърдечносъдови болести и усложненията от тях – инфаркт и инсулт. При хипертония сърцето употребява повече мощ, с цел да изпомпва кръвта към кръвоносните съдове. Това упражнява по-голям напън върху стените на кръвоносните съдове, което кара артериите да работят по-усилено, съгласно Американската сърдечна асоциация.Ако високото кръвно налягане не се овладее, това може да докара до животозастрашаващи увреждания на редица органи в тялото, както и да провокира инфаркт или инсулт .

Високо кръвно налягане може да се показа по доста аргументи. То може да е моментно положение под давлението на напрежението в всекидневието. Може да се случи заради други болести, в това число бъбречни, болести на щитовидната жлеза, генетични фактори, болести на кръвоносните съдове или при банкет на някои медикаменти, съгласно клиника Майо.

Първичната или есенциална хипертония настава по необясними аргументи, които са субективни. Патогенезата ѝ може да стартира още в двайсетте или трийсетте години от живота на човек, като с придвижване на възрастта болестта се развива и задълбочава. Решаващ фактор е и методът на живот.Но има и други аргументи, заради които може да настъпи високо кръвно налягане или да се влоши съществуващата хипертония. Това е дехидратацията.

Нивото на течностите в тялото играе значима функция за поддържането на салдото в кръвното налягане. Когато сте дехидратирани, това може да повлияе на стойностите на кръвното налягане.

Според healthline.com, дехидратацията може да докара до съществени здравословни казуси, както и да аргументи покачване или пък намаляване на кръвното налягане – и двете застрашаващи здравето положения.

Дехидратацията може да докара до намаление на размера на кръвта заради понижено количество течности в организма. Това може да се отрази отрицателно върху кръвното налягане. При прекомерно ниско кръвно налягане органите не получават задоволително О2 и питателни субстанции, нужни за оптималната им работа. Възможно е някои от органите да „ изключат “, в случай че кръвното е прекомерно ниско.Но дехидратацията може да има и противоположния резултат – да провокира високо кръвно налягане .

Когато тялото е дехидратирано, съгласно MedicineNet.com, органите би трябвало да работят още по-усилено, с цел да компенсират натиска. Бъбреците работят за контролиране на телесните течности посредством задържане на натрий в кръвта, а той от своя страна има свойството да покачва стойностите на кръвното налягане. Ако незадоволителното пиянство на течности за вас е всекидневие, значи поставяте тялото си в хронична непълнота от течности. Това е напрегната причина за високо кръвно налягане.

Когато сте дехидратирани, мозъкът секретира хормона вазопресин, който стеснява кръвоносните съдове и предизвиква тялото да задържа още повече натрий в опитите си да компенсира дехидратацията и потребността от електролити. Това води до високо кръвно налягане. С течение на времето този развой може да докара до хипертония, съгласно healthline.com.За да повлияете позитивно на кръвното налягане, водете деен метод на живот, хранете се здравословно с допустимо най-разнообразни храни, спортувайте, пийте задоволително количество вода.

Статията е информативна. Ако страдате от високо или ниско кръвно налягане, консултирайте се с доктор.

Източник: az-jenata.bg