Високотехнологично изследване, което се прави в Кабинета по ранна диагностика

...
Високотехнологично изследване, което се прави в Кабинета по ранна диагностика
Коментари Харесай

Изследване определя „възрастта“ на кръвоносните ни съдове

Високотехнологично проучване , което се прави в Кабинета по ранна диагностика на сърдечно-съдовите болести в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ , дефинира „ възрастта “ на кръвоносните ни съдове .

Това става посредством установяване на съдовата ригидност (нееластичност). Под въздействието, както на рисковите фактори, по този начин и на възрастта, стените на съдовете се трансформират. Повишената съдова ригидност крие нараснал риск от настъпване на сърдечна непълнота и се свързва с по-лоша прогноза. Ранното разкриване на такива промени е извънредно значимо в предварителната защита на съдови произшествия.

Изследването е уместно за пациенти с рискови фактори за сърдечно-съдови болести. Това са хора с артериална хипертония, нараснали равнища на холестерол, захарен диабет, пушачите, както и фамилно обременените за сърдечно-съдови болести. Особено е уместно за пациенти, които са с гранични равнища на рисковите фактори, и ще помогне да се дефинира дали има нужда от терапия.

Методът е добре валидиран и приет в целия свят. Измерването е налично, като за задачата, благодарение на специфичен апланационен тонометър се вършат записи на пулсовите криви на каротидната и феморална артерия, след което апаратът автоматизирано пресмята скоростта на пулсовата вълна, която е индикатор за съществуване на съдова ригидност (нееластичност). „ Това ни дава визия, по какъв начин тъкмо рисковите фактори влияят на самите съдове при даден пациент и оказва помощ да се дефинира дали има по този начин наречено ранно съдово стареене. Методът е " златен стандарт " за оценка на съдовата ригидност “, безапелационна е доктор Наталия Спасова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Тя изяснява, че при пациентите с неприятен надзор на рисковите фактори може да има огромно разминаване сред възрастта на съдовете и биологичната възраст. Ранното разкриване на тези промени оказва помощ да се вземе решение за по-интензифицирано и навреме лекуване на тези рисковите фактори.

Друга опция за диагностика е проучването на каротидните и феморалните съдове, за атеросклеротични плаки благодарение на ултразвук, което е директно доказателство за съществуване на атеросклероза и е обвързвано с нараснал риск от инфаркт и инсулт. „ Добре е известно, че плаките по периферните съдове допускат съществуването на такива в съдовете, които кръвоснабдават сърцето и противоположното - при пациенти с естествени периферни съдове, не чакаме тежки атеросклеротични промени в коронарните артерии “, разяснява кардиологът. Това разрешава бързо, елементарно, само че в същото време безвредно и без контрастно натоварване, да се дефинира риска на съответния пациент и нуждата от други, по-задълбочени проучвания.

Оценката за съществуването, типа и размера на плаките в периферните съдове е доста значима и при пациенти с открита исхемична болест на сърцето, претърпян миокарден инфаркт, коронарно стентиране или мозъчен инсулт.

„ И двата метода са неинвазивни , безвредни, елементарно изпълними, задоволително информативни и разрешават да се пресъздават измененията, които настъпват в самите съдове и тяхната функционалност “, безапелационна е доктор Спасова, която има предпазен дисертационен труд в тази област. Тази по-прецизна и справедлива оценка дава визия на лекарите за нуждата и типа на лекарствената терапия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР