Високотехнологичните решения за превръщането на градовете в по-екологично чисти места

...
Високотехнологичните решения за превръщането на градовете в по-екологично чисти места
Коментари Харесай

Технологичният път към по-зелени градове

Високотехнологичните решения за превръщането на градовете в по-екологично чисти места към този момент съществуват - от локалните мрежи на чиста сила до центрове за електрически превоз и така наречен умни здания. Достатъчно бързото им разпространяване и използване, с цел да се понижат климатичните промени, обаче е предизвикателство, разясняват представители на градските управляващи и бизнеса.

Усилията да се понижат парниковите газове, като се премине към по-чиста сила и превоз и като се употребяват по-ефективно естествените запаси, няма да дадат резултат, в случай че в тях не се включат жителите, споделиха тази седмица специалисти на интернационална конференция за " умните градове " в Барселона.

Мисля, че е доста значимо да включим хората и да им дадем шанса, опцията в действителност да създадат нещо, разяснява Ана Шиндлер, шеф на градското развиване на швейцарския град Цюрих.

Градът, който е банков център, цели да употребява технологии, с цел да взема решение " действителни проблеми за действителни хора " по метод, който усъвършенства качеството им на живот, а в същото време се бори против климатичните промени, добави тя. От към десетилетие Цюрих работи по локална самодейност за основаване на

" 2000-ватово общество ",

в което хората употребяват единствено толкоз сила, колкото би било стабилно да използва всеки човек на планетата. За да се реализира тази цел, в Швейцария се постанова понижаване на потреблението на сила с две трети и покриване на най-малко 75% от енергийните потребности от възобновими източници, тъй че всеки човек да отделя единствено един звук парникови газове годишно.

Цюрих се стреми да реализира тази цел до 2050 година посредством ограничения като основаването на онлайн платформа, която демонстрира на потребителите по какъв начин да получават локална чиста сила и на каква цена, сподели Шиндлер.

В град, в който доста хора наемат, а не имат лични жилища, те могат да купят квадратни метри слънчеви панели, които да бъдат конфигурирани на покривите на публичните здания и по този начин да бъде подсилен преходът на градското енергийно предложение към възобновими източници, изяснява тя.

Във френския индустриален център Лион управляващите желаят за употребяват отворени данни, с цел да оказват помощ на хората да вършат

осведомен " зелен " избор

- да вземем за пример да им се дава информация дали покривите им са подобаващи за слънчеви панели, сподели Карин Донин-Соз, вицепрезидент на самодейността за умните градове.

С нарастването на популацията градските управляващи се пробват да понижат половинмилионния поток от коли, движещ се всеки ден в Лион, както и да премоделират индустриалните му зони в по-малки единици, употребяващи възобновима сила, добавя тя. За да се реализиран тези огромни цели, " би трябвало да се извиним с концепцията, че от едната страна са политиците, бизнесът е от друга, а от трета - жителите ".

" Има прекомерно доста разделяне и диспути, които пречат на действителните дейности ", отбелязва тя, призовавайки за по-добро съдействие, с цел да се реализиран верните решения дружно и " работата да бъде свършена ".

Жителите на градовете " се тревожат " за климатичните промени и би трябвало да им бъдат препоръчани " постижими " решения, които вършат живота им по-лесен. Това може да включва неща като основаването на условия за по-лесно каране на колелета за наслаждение, добави тя.

Спечелването на поддръжка за огромни промени в домовете, работните места и публичните пространства обаче може да се окаже не толкоз елементарно, изключително измежду групите с ниски приходи, означават държавни представители.

В немския град Кьолн финансираният с европейски средства план УGrowSmarter, чиято цел е да тества

" умни " решения за града,

в това число квартали, които да употребяват по-малко и по-зелена сила, не бе признат елементарно в Мюлхайм, регион на североизток, който се обновява.

Представителят на градските управляващи Барбара Мьолендик сподели, че шепа хора от общо 1000 наранени жители, над половината от които получават обществени помощи, са взели участие в първичните срещи, където е била обяснявана плануваната " зелена " промяна на жилищата им.

Те не се интересуваха от тематиката за климата, а от качеството си на живот, сподели Мьолендик, която е градският секретар, отговарящ за обществената интеграция и околната среда. За да станат и те съпричастни, градът трябваше да влага в по-добро информиране на локалните хора за проектите си, добави тя.

Постепенно, откакто работата стартира, ползата им набъбна и градът направи старания да прокара и други дребни усъвършенствания, които жителите желаеха, като осветяване към местата за паркиране на колела, сподели Мьолендик пред фондация " Томсън Ройтерс ".

Предварителните разбори сочат, че ограниченията за икономисване на сила в региона - от умни системи за измервания и потреблението на топлинни помпи до локално произвеждане на слънчева сила - са довели до понижаване на въглеродните излъчвания с към 70%, добави тя.

Един основен урок от петгодишния план УGrowSmarter, който е прибавен също по този начин в Стокхолм и Барселона, е смисъла на взаимоотношение с ползвателите на постройките през цялото време и да им се покаже какви ще бъдат изгодите за тях от измененията, счита Манел Санмарти от Каталунския институт за енергийни проучвания.

Бертран Камю, основен изпълнителен шеф на френската компания за услугите, свързани с водоснабдяването и почистването, SUEZ, работеща по планове за " умни " градове в Дижон и Анжер, разяснява, че е извънредно значимо включването на колкото се може повече хора в битката с климатичните промени.

Също като мнозина той изпитва " възприятието, че би трябвало да се работи незабавно " за справяне с това, което някои назовават " изключителна климатична обстановка ". По думите му обаче е нужно време за създаването на решения и за приемането на единодушие от верните заинтригувани лица и преди всичко от популацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР