Високосната година се отличава с това, че има 366 дни,

...
Високосната година се отличава с това, че има 366 дни,
Коментари Харесай

Суеверия и любопитни факти за високосната година

Високосната година се отличава с това, че има 366 дни, а не 365, както общоприетата календарна година.
Настоящата 2024-а година е високосна и чакаме с неспокойствие да разберем късметлийска ли ще е. Високосните години се славят като неприятни години, поради вековните национални схващания и суеверия. Подобни злокобни изказвания и клюки витаят освен в нашата национална просвета, само че и във фолклора на доста други нации.
    В нашата просвета високосната година е време, в което не е добре да се подписват бракове. В предишното обаче това е бил моментът, в който дамите са имали право да си изберат младоженец, а не техните родители, както през останалото време. Сватбата обаче трябвало да се състои през идната година.
    Трябва да носим единствено сребърни бижута, с цел да се предпазим от неприятния шанс.
    Бременните дами пък не би трябвало да се приближават до остри предмети през високосна година. Поради тази причина не би трябвало и да се подстригват, освен с цел да не се случи нещо неприятно, само че и да не се отнеме от шанса на бъдещото новородено.
    Младите фамилии пък не е целесъобразно да купуват ново жилище, кола или друго скъпо имущество, тъй като има заплаха да го изгубят. Смяната на местоработата не е добра концепция през високосната година, тъй като няма да донесе стремежи триумф.
    Не бива да се берат гъби. Според националните поверия през 4 години гъбите са събрали всичко нездравословно и в случай че ги берем по време на високосна година, ще " изядем " всички тези токсини. Но това, несъмнено, е просто едно поверие.
    Счита се, че имущество не би трябвало да се продава през високосна година. Оставете покупко-продажбите за идната година. Ако инцидентно спечелите повече пари през високосната 2024 година, раздайте го на небогати и нуждаещи се. Според поверията, в случай че извършите това, идната година ще е още по-доходоносна от високосната!
    В западните европейски култури сключването на покупко-продажби през междинните епохи, а и по-късно било отлагано за идната година. Всички считали, че 366-те дни в календара вещаят неприятен шанс, поради дяволското число 66, което влиза в състава на общия брой календарни дни.
    Хората, родени на 29 февруари е добре да не чакат точния си рожден ден през 4 години, с цел да го означават. Най-добре е да честват или на 28-ми февруари, или на 1-ви март. В противоположен случай ще имат неприятен шанс.
    Може да мислите, че е изключителна необичайност някой да се роди навръх този ден, само че съгласно статистиката към 2012 година на Земята има над 4 милиона поданици, родени на 29 февруари.
    Макар като цяло високосната година и денят 29 февруари, появяващ се през 4 години да се считат за отрицателни и носещи неприятен шанс, хората родени на тази дата се считат за богоизбрани и специфични, без значение от неприятната известност на този ден.
    1504 година обаче се оказва доста сполучлива за Христофор Колумб, който подхваща великото си пътешестване към новите светове. Известният мореплавател потегля от испанските крайбрежия и стига на остров Ямайка във високосната 1504 година. Всички към него са считали, че Бог ще ги накаже за дързостта, тъй като през същата година се следи и лунно затъмнение.
    Историята обаче потвърждава какъв брой сполучлива и потребна за цивилизацията е била тази експедиция.
    В доста култури, както западни, по този начин и източни, сватбата е най-големият проблем през високосна година. При англичаните, гърците, българите, средноевропейците това поверие е налице.
    Шотландците обаче са си решили казуса – те считат, че в случай че носят червен хастар под облеклата си, ще се предпазят от всяко зло.
    Според някои астролози, хората, родени на 29 февруари имат особени и специфични способности и гении.
    Сър Джеймс Уилсън (1812-1880), министър председател на Тасмания е единствената знакова персона, която е родена и умряла на датата 29 февруари.
    Шансът да се роди някой на 29 февруари е 1 към 1500.
    В Тайван по традиция омъжените дами се прибират вкъщи по време на високосния февруари, тъй като се има вяра, че лунарният месец може да утежни здравето на родителите им и би трябвало да се погрижат за тях.
    Карин Хенриксен от Норвегия е със международен връх, като тя ражда щерка си и двамата си синове на 29 февруари през годините 1960, 1964, 1968.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР