Високопоставеният евродепутат Мария Арена се оттегли от поста си на

...
Високопоставеният евродепутат Мария Арена се оттегли от поста си на
Коментари Харесай

ЕП: Мария Арена подаде оставка след Катаргейт

Високопоставеният евродепутат Мария Арена се отдръпна от поста си на ръководител на подкомисията по правата на индивида в Европейския парламент, обвинявайки за това нападенията на публицисти и политически противници на фона на продължаващия корупционен скандал " Катаргейт ".

Senior MEP Maria Arena quit her role as chair of the European Parliament’s sub-committee on human rights.

The parliamentarian blames the ongoing corruption controversy surrounding Qatargate for her resignation.
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope)
Оставката й пристигна часове откакто „ Политико ” разгласява задълбочено следствие на комисията, което разкри, че Арена не е заявила вярно безплатните полети и настаняване, предоставени ѝ от Катар. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола е била осведомена за решението на Арена, заяви чиновник на Европейски Съюз.

В изказване, изпратено до белгийската осведомителна организация БЕЛГА, Арена съобщи, че се отдръпва, с цел да отбрани имиджа си и работата на комисията по правата на индивида на Европейския парламент, известна като DROI.

По-рано в сряда „ Политико ” заяви, че Арена упреква секретаря си за това, че не е заявил платено пътешестване до Катар през май 2022 година В момента комисията е в центъра на обвинявания в корупция и пране на пари. Трима от четиримата обвинени, арестувани по предварителни обвинявания, са свързани с групата на евродепутатите. Арена не е измежду обвинените и в сряда още веднъж настоя, че по никакъв метод не е забъркана в абсурда, който е обсебил Брюксел.

Belgian MEP Maria Arena, who chaired the human rights committee at the center of Qatargate, accepted a trip to Qatar last year — and failed to declare properly that her flights and hotel were paid for by the Qatari government.
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope)
" Обявявам ясно и изрично, че не съм забъркан по никакъв метод в тази спекулация ", написа в изказването на Арена.

" Но в светлината на политическите и медийните офанзиви от последните няколко седмици, които вредят освен на моя имидж, само че и на цялата работа, осъществена в сърцето на подкомисията на DROI, взех решение да подам оставка от поста на ръководител ", написа тя. Арена добави, че полицията не е нахлула нито в офиса, нито в дома ѝ, и че белгийските управляващи не са поискали снемането на депутатския ѝ имунитет, което е нужна стъпка преди започване на наказателно следствие.

Комисията, която Арена управлява от 2019 година насам, има връзки с няколко от лицата, против които са повдигнати предварителни обвинявания в белгийското наказателно следствие, в това число Пиер Антонио Панцери, италиански някогашен евродепутат, който ръководеше комисията преди нея. В рамките на следствието белгийската полиция извърши обиски в няколко офиса на настоящи парламентарни чиновници, свързани с комисията.

Когато обвиняванията в корупция се появиха за пръв път предишния месец, Арена съобщи, че краткотрайно ще се отдръпна от председателството на DROI, като не стана ясно какво ще значи това на процедура. Висшите членове на Екологичен потенциал в комисията би трябвало да се срещнат през днешния ден, с цел да обсъдят идващите стъпки. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР