Високопоставени служители на САЩ алармираха американските телекомуникационни компании за потенциални

...
Високопоставени служители на САЩ алармираха американските телекомуникационни компании за потенциални
Коментари Харесай

Кибершпионаж на дъното на океана: САЩ подозират Китай в кражба на данни чрез морските интернет кабели

Високопоставени чиновници на Съединени американски щати сигнализираха американските телекомуникационни компании за евентуални закани от страна на китайски кораби, които ремонтират подводните интернет кабели в Тихия океан. Става въпрос за китайската държавна компания SB Submarine Systems, чиито кораби от време на време „ изчезват “ от радарното наблюдаване за продължителни интервали от време наоколо до стратегически значими подводни мрежови кабели.

Според американските управляващи сходно необичайно изгубване може да значи опити за скришен достъп до оптичните линии, по които се придвижва по-голямата част от интернационалния интернет трафик, в това число поверителния трафик на американското държавно управление. Според The Wall Street Journal плавателни съдове като Fu Hai, Fu Tai и Bold Maverick от време на време са били изключвани от услугите за сателитно следене на плавателните съдове, от време на време за по няколко дни, до момента в който са работили край крайбрежията на Тайван, Индонезия и други крайбрежни региони в Азия.

Въпреки че огромни софтуерни компании като Гугъл и Meta влагат милиарди в нови транстихоокеански интернет кабели, те към момента би трябвало да разчитат на компании от трети страни за поддръжката и ремонта на тези линии. Някои от тези сдружения обаче се управляват от китайски държавни организации и могат да съставляват евентуална опасност за националната сигурност на Съединени американски щати. Така да вземем за пример SB Submarine Systems е 51% благосъстоятелност на китайската държавна компания China Telecom, която е и част от районния консорциум за ремонт на подводни информационни линии.

Белият дом е угрижен от бързата милитаризация на Китай в Азиатско-тихоокеанския район, защото съгласно разследващи отчети Пекин непрестанно усилва способността си да блокира връзките на Съединени американски щати при положение на спор към Тайван или други противоречиви територии. Междувременно американското разузнаване от години предизвестява за евентуалната опасност от пробиви в подводните кабели, като отбелязва, че „ индустриалните консорциуми, поддържащи кабелите, могат да съставляват накърнимост “ от страна на вътрешни хора.

В допълнение към вероятния кибершпионаж и бойкот, китайските ремонтни кораби биха могли също по този начин скрито да картографират морското дъно, с цел да разпознават секретните подводни военни информационни линии на Съединени американски щати. Междувременно Вашингтон към този момент наложи наказания на редица китайски високотехнологични компании, обвинявайки ги в шпионаж и връзки с китайската войска. Сега на прицел са и плавателните съдове за морски кабели като SB Submarine Systems.

Въпреки че не всички водещи американски цифрови корпорации споделят загрижеността на Белия дом, абсурдът към китайските ремонтни кораби може да приключи с нов кръг на комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин. Подобно нажежаване на ситуацията е изцяло ненужно на фона на комплицираната геополитическа конюнктура – войната на Русия с Украйна, израелския спор, комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, а в този момент и интернет автомагистралите,

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР