Високопоставени официални лица от Северна и Южна Корея започнаха преговори

...
Високопоставени официални лица от Северна и Южна Корея започнаха преговори
Коментари Харесай

Двете Кореи преговарят усилено

Високопоставени публични лица от Северна и Южна Корея започнаха договаряния в демилитаризираната зона Панминчжон сред двете страни, с цел да приготвят плануванаъа за април среща сред водачите им - президентите Ким Чен-ун и Мун Дже-ин, съобщи Reuters.

Сегашните договаряния би трябвало да дефинират датата и мястото на съмита, на който ще бъде изработен опит да бъде преодоляно напрежението към ракетно-ядрената стратегия на Северна Корея.
Тричленната южнокорейска южнокорейска делегация се води от министъра на националното обединяване Чо Мьон-кьон, а 3-членната севернокорейска делегация - от ръководителя на националната организация по междукорейските въпроси Ли Сон-хван.

Днешните диалози идват след изненадващата аудиенция в Пекин на севернокорейския водач Ким Чен-ун, където той води диалози с китайския президент Си Цзинпин, които съгласно АП са имали за цел да координират и укрепят позициите на двете страни преди плануваните срещи на Ким с южнокорейския президент Мун и с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.



Тръгвайки на обособени диалози с Пекин, Сеул, Вашингтон, а евентуално и с Токио и Москва, Северна Корея може би се пробва да предотврати възможен общ фронт сред сътрудниците си от интернационалната шесторка в договарянията. Подновявайки околните си връзки с Китай, който е нейният единствен мощен съдружник, Северна Корея желае също да получи козове против Южна Корея и Съединени американски щати, настояват анализатори.

В диалозите си с китайския водач Ким може би е разискал икономическото съдействие с Китай или е изискал по-леко използване на глобите, наложени от Организация на обединените нации поради севернокорейската ракетно-ядрена стратегия. Пхенян желае също Пекин да се опълчи на още по-твърди наказания, в случай че идните договаряния с Вашингтон и Сеул отидат в задънена улица и Северът възобнови нуклеарните и ракетните си опити.



От офиса на южнокорейския президент оповестиха, че членът на китайския Държавен съвет Ян Цзечъ ще посети Сеул през днешния ден и на следващия ден, с цел да осведоми президента Мун Дже-ин и други южнокорейски водачи за резултатите от диалозите сред Си и Ким в Пекин.

Вашингтон и Сеул настояват, че Ким по-рано е споделил пред южнокорейските представители, които го посетиха в Пхенян, че е подготвен да постави своя нуклеарен боеприпас на масата за договарянията с Тръмп. Северът обаче към момента не е удостоверил публично, че желае среща на върху сред Ким и Тръмп.



До оповестяване на идна историческа среща САЩ-Северна Корея през май се стигна след аудиенция във Вашингтон на пратеници на южнокорейския президент, откакто преди този момент зимната олимпиада в Южна Корея докара до изненадващо стопляне на връзките сред Севера и Юга.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР