Високопоставен сенатор от Демократическата партия в САЩ изрази тревога относно

...
Високопоставен сенатор от Демократическата партия в САЩ изрази тревога относно
Коментари Харесай

В Сената на САЩ предупреждават, че Саудитска Арабия може да сподели американска отбранителна технология с Русия

Високопоставен сенатор от Демократическата партия в Съединени американски щати изрази паника по отношение на опцията сензитивната американска отбранителна технология да бъде споделена с Русия от Саудитска Арабия вследствие на неотдавнашното решение на кралството да застане на страната на Москва поради ползите на Съединени американски щати, написа " Гардиън ".

Ричард Блументал, член на комисията по въоръжените сили на Сената , който предложи едногодишно заледяване на продажбите на оръжия на Саудитска Арабия след решението на ОПЕК+ да понижи производството на нефт, сподели, че ще " разрови по-дълбоко в риска " в полемиките с Пентагона.

" Искам някои уверения, че те са на върха и в случай че има опасности, желая да дефинира какво може да се направи, с цел да смекчим тези опасности неотложно ", коментира Блументал в изявление за " Гардиън ".

Коментарите демонстрират дълбочината на разрива, зародил сред саудитската монархия и демократите във Вашингтон , които реагираха с гняв против неотдавнашното решение на петролния картел ОПЕК да стартира да понижава производството на нефт идващия месец с 2 милиона барела дневно.

Решението бе възприето в столицата на Съединени американски щати като знак, че Рияд застава на страната на Русия във войната й с Украйна и като вероятен опит да навреди на Джо Байдън и демократите преди сериозните междинни избори идващия месец, като увеличи цената на бензина.

Както Байдън, по този начин и неговите съдружници от Демократическата партия в Конгреса показаха отчаяние от този ход и приканиха за пренастройване на връзките със Саудитска Арабия , като президентът на Съединени американски щати предизвести, че Саудитска Арабия ще понесе " последици " за този ход.
 Саудитска Арабия: Решението на ОПЕК+ не е политическо
Саудитска Арабия: Решението на ОПЕК+ не е политическо

Отношенията сред Рияд и Съединени американски щати са стратегически

В неделя съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан сподели, че президентът Байдън ще работи " методично " при преоценка на връзките , само че вариантите включват промени в помощта за сигурността на огромния производител на нефт.

Докато републиканците на Капитолийския рид бяха надалеч по-малко гласни по отношение на хода на ОПЕК+, Блументал сподели, че полемиките му с сътрудници демонстрират, че ще има двупартийна поддръжка за ограничения за ограничение на продажбите на оръжия , което е въпрос, който евентуално ще бъде прегледан публично идващия месец.

Блументал също допусна, че една от главните му угриженост е била да се увери, че Русия няма да се възползва от сензитивната технология , която е била споделена с американските сътрудници в Рияд.

" Ние ще се консултираме с Пентагона , като приказваме с тях доста искрено по отношение на към този момент направената им оценка на риска при прехвърлянето на технологии в съвременни оръжейни системи ", сподели той. " Не върша прибързани изводи, само че това би трябвало да бъде основание, което да бъде нараснало. "

Сенаторът също сподели, че поддържа предложенията за прекачване на оръжия, които сега са в Саудитска Арабия и тези на път, към съдружниците в Украйна .

Някои анализатори означиха, че прехвърлянето на оръжия в Украйна ще бъде усложнено от обстоятелството, че те изискват американски личен състав да ръководи системите, което би представлявало несъстоятелна ескалация. Блументал акцентира, че не допуска американски чиновници да образоват украинските сили в Украйна, само че че е допустимо това да се направи отвън страната .

Джефри Соненфелд, професор в Училището по мениджмънт на Йейл, който е изучавал продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и споделя проучванията си с демократите в Сената, сподели, че е разкрил, че през последните пет години се следи " несравнимо аутсорсване " на най-чувствителните американски оръжия към царство.
 Съединени американски щати се заканиха да премислят връзките си със Саудитска Арабия
Съединени американски щати се заканиха да премислят връзките си със Саудитска Арабия

След решението на ОПЕК+ за понижаване на добива на нефт

" Нямаме съдружници, в това число Канада, Обединеното кралство, Израел и Австралия, с такова неповторимо партньорство в региона на сигурността като саудитците , което им дава благосъстоятелност и локални индустриални благоприятни условия на нашите най-чувствителни стратегически оръжия ", сподели той, добавяйки, че договореностите са почнали през 2017 година при администрацията на Тръмп .

" Не е имало обществено разискване на въздействието на това тревожно предаване на оръжия на саудитците  без американски надзор в близко бъдеще ", сподели той.

Джеф Абрамсън, старши помощник в Асоциацията за надзор на въоръженията, сподели, че Саудитска Арабия е била главен покупател на американско военно съоръжение, в това число някои от най-сложните й оръжейни системи, от десетилетия.

" Възможно е саудитците да имат информация за тези оръжия, които Съединените щати не биха желали да споделят с Русия ", сподели той. " Истината е, че Съединените щати доставят оръжия на доста недемократични режими по целия свят, като евентуалното шерване на информация за защитата е единствено едно от многото опасения за това по какъв начин тези взаимоотношения могат да навредят, вместо да оказват помощ, на националния и световния мир и сигурност. "

Не е ясно дали реториката на демократите ще докара до деяние. Байдън влезе в Белия дом, откакто даде обещание да се отнася към саудитския престолонаследник като към " пария ", само че по-късно пътува до Джеда.

Запитан за желанията на демократите, Блументал сподели: " Знаете ли остарялата сентенция " Сламката, която счупи гърба на камилата "? "

" Чувствата доближиха друга точка. Саудитците доведоха президента в Саудитска Арабия, с цел да обсъдят цялостните връзки и ние би трябвало да балансираме още веднъж всички дипломатически и военни връзки, тъй като те бяха толкоз едностранчиви. Това деяние - заставането на страната на руснаците по този метод - е толкоз трагично. Мисля, че изисква отговор ", сподели той.

" Нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, насърчаването на революция в Йемен, неуважението към фамилиите от 11 септември, търсещи правдивост, тук има церемониал от обиди и пострадвания и в този момент по някакъв метод Саудитска Арабия прекрачи границата , " той добави.

В неделя министърът на защитата на Саудитска Арабия принц Халид бин Салман съобщи в Twitter, че решението на ОПЕК+ да понижи добива на нефт е взето единомислещо по " чисто " стопански аргументи.

Изявлението повтори позиция от предходната седмица, в която саудитското външно министерство отхвърли рецензиите за своето решение на ОПЕК+ и настоя, че картелът е работил с единогласие и в личен стопански интерес. Те също по този начин отхвърлиха всевъзможни догатки, че може да бъдат заставен да създадат противоположен завой в политиката.

Пентагонът не отговори на искане за коментар .
 Байдън не възнамерява среща със саудитския престолонаследник на Г-20
Байдън не възнамерява среща със саудитския престолонаследник на Г-20

Президентът към този момент се закани да премисли връзките с Кралството
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР