Високопоставен американски дипломат в петък подкрепи проучването на газ от

...
Високопоставен американски дипломат в петък подкрепи проучването на газ от
Коментари Харесай

САЩ подкрепят сондажите за газ край Кипър, Турция недоволства

Високопоставен американски посланик в петък поддържа изследването на газ от Кипър, откакто като ExxonMobil и Qatar Petroleum започнаха да пробиват макар опозицията от Турция.
Анкара предизвести интернационалните компании да не изследват в противоречивите води край средиземноморския остров, само че Кипър е продължава да придвижва енергийни покупко-продажби, съобщи БГНЕС.
Франсис Фанън от Държавния департамент съобщи, че Вашингтон има " дългогодишна позиция да признае правото на Кипър да развива ресурсно благосъстояние ".
" Ние виждаме силата като катализатор на съдействието, икономическото развиване и изгодата за всички хора в района, а Кипър има значима роля за тази цел ", сподели той пред кореспонденти, откакто се срещна с министъра на енергетиката на страната Джордж Лакотрипис.
ExxonMobil и Qatar Petroleum започнаха сондажни интервенции в Кипър в петък, в блок 10 на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната, заяви министерството на енергетиката.
Анкара твърди, че Кипър няма мандат за офшорно изследване без съглашение сред члена на Европейски Съюз и отделилата се, само че подкрепяна от Турция, северна част на острова.
Фанън,който също по този начин ще посети Израел и Египет, сподели, че Съединените щати имат вяра, че „ благосъстоянието на ресурсите би трябвало да бъде споделено с всички общности на острова заслужено в подтекста на изцяло споразумяване ", с цел да се сплоти отначало Кипър.
По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган разказва тези, които се опълчват на Анкара като " морски бандити ", които ще бъдат изправени пред сходен отговор като враговете на страната в Сирия.
През февруари сондажен транспортен съд, нает от италианската ENI, с цел да изследва в моето край Кипър, изостави задачата си, откакто турските военни кораби блокираха пътя му.
Кипър предишния месец предложения Total, ENI и ExxonMobil да аплайват заблок 7 в ИИЗ на Кипър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР