Високо напрежение заради териториалните планове за справедлив преход на въглищните

...
Високо напрежение заради териториалните планове за справедлив преход на въглищните
Коментари Харесай

Блокирани магистрали и пътища: 12 часа протести на миньори, енергетици и синдикати

Високо напрежение поради териториалните проекти за обективен преход на въглищните централи . Стотици миньори, енергетици и работещи в топлоцентралите излязоха на митинги в няколко града в страната. Те блокираха основни пътища в страната. 

Предвижда се и основаването на държавно дружество, което да следи регионите към Перник, Кюстендил и Стара Загора

Първи на митинг излязоха чиновниците на Топлоелектрическа централа „ Брикел “.

„ Големият капацитет на сферата на енергетиката и въгледобива са хората. Декарбонизацията, която е заложила в проекта за резистентност и развиване, неизбежно ще се случи. Декарбонизация може да се реализира с работа на централите, с работа на мините “, сподели Янилин Павлов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа „ Брикел “.

Остава блокирано придвижването на Прохода на Републиката и Подбалканския път

По същото време чиновници на комплекс „ Марица Изток “ затвориха Прохода на републиката, а по-късно се придвижиха и на Подбалканския път. Недоволството на автомагистрала „ Тракия “ продължи повече 12 часа.

„ Тези проекти не ни устройват. Хората на пътя желаят да работят, имат деца, имат фамилии, които би трябвало да храним. Мен ме удовлетворява находището да бъде взето до дъно, тъй като това е национално благосъстояние “, уточни един от протестиращите.

Енергетиците не одобриха решението на кабинета въглищните централи и мините да работят до 2038 година.

Няма да има градеж на фотоволтаични паркове върху терени на мини и язовири

„ Това решение не ни удовлетворява по никакъв метод, 2038 година – това го чуваме от 12 години “, сподели Красимир Камбуров.

„ Истината е постоянно в детайлите, какво значи тази дата. От огромно значение е по какъв начин ще работят, изискванията и натоварването “, уточни Калоян Данчев.

Снимка: bTV


9-часова обсада имаше и на автомагистрала „ Струма “ край Дупница. Сред протестиращите е Георги Геориев, който 9 години работи в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

„ Основният митинг е да не се затварят предприятията, неправдив временен интервал. Искаме да се удължи оптималният период. Казват, че би трябвало да се преквалифицираме, само че нищо съответно не оферират “, сподели Георги.

Недоволството и затварянето на автомагистралата беше повече от девет часа

По обед колоната от чакащи да преминат по автомагистралата коли стана километрична. За да облекчат трафикът, на всеки 15 минути протестиращите пропускаха част от колите. Стигна се и до напрежение, откакто водач мина с висока скорост.

„ Ние сме излъгани. Говорихме доста неща на срещи, които имахме със зам.-министъра на енергетиката. Той прилежно си записваше настояванията ни. В последният драфт, който се появи през вчерашния ден, тези неща не бяха отразени. Този път да седнем и да се чуваме, в случай че не се чуваме продължаваме с протестните дейности. Може и София да затворим, освен автомагистралата “, сподели Любомир Спасов, шеф на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

Дружеството-концесионер може да получи финансиране, с цел да възвърне терените, нарушени от въгледобива

Протест имаше и в Русенско.

„ Това е грижа не толкоз за нашите работни места, що се касае за нашия град, тъй като различното отопление в последна сметка е с ток или с природен газ и излиза доста по-скъпо “, разяснява Емилия Георгиева.

Въпреки решението на Министерския съвет, протестиращите остават на Автомагистрала „ Тракия “, защото не са удовлетворени. Те желаят ръководещите да им извърнат внимание.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР