Високият холестерол е болестно състояние, което засяга около 60% от

...
Високият холестерол е болестно състояние, което засяга около 60% от
Коментари Харесай

Пръстите на краката са индикатор за висок холестерол

Високият холестерол е болестно положение, което визира към 60% от възрастните, само че милиони хора въобще не подозират, че страдат от него. Въпреки че постоянно липсват явни признаци, има един сигнален знак, за който би трябвало да се внимава - и той е обвързван с пръстите на краката, откриха учени, представени от „ Мейл онлайн “. 

I'm a doctor - this is the tell-tale sign on your TOES that shows you've got high cholesterol
— Daily Mail U.K. (@DailyMailUK)
Високият холестерол, при който кръвта съдържа прекалено много мастно вещество, наречено холестерол, може да аргументи така наречен “периферна артериална болест ” (ПАБ). След изследване, ръководителят на екипа - доктор Сами Фирози, съветник кардиолог в лондонската клиника “Харли стрийт ”, разгласи, че ПАБ може да докара до трошливост или муден напредък на ноктите на краката. Ако пациентите виждат най-малко един от тези два притеснителни признака, би трябвало да се съветват неотложно с доктор.

При ПАБ в артериите се натрупва мастна плака, водеща до атеросклероза, която лимитира притока на кръв към краката. 

Известна още като периферна съдова болест (ПСБ), ПАБ може да докара до неприятно кръвообращение на ноктите на краката, което значи, че няма задоволително О2 или хранителни субстанции, които да подтикват растежа и здравината на ноктите. 

Въпреки че болестта може да се прояви във всеки кръвоносен съд, съгласно Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати то е най-често срещано в краката.

Други признаци на ПАБ, за които би трябвало да се следи, са косопад по краката, изтръпване или уязвимост на краката, незарастващи рани и лъскава кожа. Кожата може също по този начин леко да промени цвета си, като стане по-бледа от нормално. 

The ‘silent’ symptom of dangerously high cholesterol that shows on your TOES – and three other signs
— The Sun (@TheSun)
Холестеролът е жизненоважен за естественото действие на организма, в това число за построяването на клетките и производството на хормони като естроген и тестостерон. Прекалено огромното му количество обаче може да блокира кръвоносните съдове и да увеличи риска от инфаркт, инсулт и формиране на кръвни съсиреци. Високите му равнища се дължат основно на потреблението на мазна храна, незадоволително придвижване, наднормено тегло, тютюнопушене и приложимост на алкохол, само че могат да се срещат и наследствено в фамилията. 

Самото положение всекидневно няма признаци и може да се открие единствено посредством кръвен тест. 

Холестеролът се създава в черния дроб и се придвижва в кръвта благодарение на белтъци и най-общо се разделя на два типа. Липопротеините с висока компактност (HDL) придвижват холестерола от клетките до черния дроб, където той се разгражда или минава като боклук. Той се назовава “добър холестерол ”. Лошият холестерол, липопротеинът с ниска компактност (LDL), придвижва холестерола към клетките, като несъразмерните му количества се натрупват в стените на артериите.

Диета с високо наличие на скотски мазнини като масло, модифицирано месо - да вземем за пример бекон, и палмово масло, може да увеличи неприятния холестерол.

Статините, група медикаменти, които могат да понижат LDL, са един от главните способи за лекуване на висок холестерол и се одобряват от 7-8 милиона души в Обединеното кралство и 35 милиона в Съединени американски щати. 
Според медиците обаче измененията в метода на живот също могат да оказват помощ за намаляването му, като да вземем за пример изразходване на по-малко мазни храни, повече физически извършения, прекъсване на тютюнопушенето и понижаване на алкохола.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР