Високите цени на тока и природния газ са най-големият кошмар

...
Високите цени на тока и природния газ са най-големият кошмар
Коментари Харесай

Скъпата енергия най-много мъчи бизнеса

Високите цени на тока и природния газ са най-големият призрачен сън за бизнеса в България. Това демонстрира традиионното изследване на БТПП за провокациите пред фирмите през новата година. То съответствува с паралелни изследвания на палатите в останалите страни от Европейски Съюз.

80% от интервюираните у нас 770 бизнесмени са декларирали, че фрапантният скок на цените на силата е най-голямото предизвикателство за тях през новата година. Делът им е двойно по-голям от предходната година. Така енергийните цени изместват неналичието на квалифицирана работна ръка, която години наред бе посочвана като пречка №1 за насърчаване на бизнеса у нас. " Резултатите не са инцидентни, тъй като в някои браншове има в пъти нарастване на цените на суровините и силата. Положението към този момент е нетърпимо ", разяснява Цветан Симеонов, ръководител на БТПП.

На второ място терзанията на бизнеса са свързани с неналичието на квалифицирана работна ръка - това е проблем за 58 на 100 от интервюираните, до момента в който през 2020 година е посочен от 64%. Данните демонстрират, че системата за професионално образование и обучение не е сработила добре, разяснява Симеонов.

Притесненията в фирмите са свързани и с повишените разноски на труд. " Заради неналичието на работна ръка работодателите показват, че подвигат заплатите, само че не получават съответната възвръщаемост ", разяснява Симеонов. По думите му най-тревожни от всички индикатори на България са данните за плануваните вложения. Едва 23% от интервюираните компании чакат нарастване на вложенията следващата година при 34% година по-рано и 46% преди пандемията. По този индикатор България, Чехия и Литва са в групата на най-песимистично настроените страни в Европейски Съюз.

Освен това една трета oт aнкeтиpaнитe у нас фиpми oчaквaт cпaд нa пpиxoдитe oт пpoдaжби в cтpaнaтa и чyжбинa, a caмo 23% пpoгнoзиpaт yвeличeниe. Зa cpaвнeниe, пpeди пaндeмиятa пoлoвинaтa oт фиpмитe oчaквaxa pъcт нa продажбите, a eдвa 11% - cпaд.

Повече от двойно за година е повишен делът на работодателите, които показват, че ще подхващат съкращения. За следващата година такива проекти имат 18% от интервюираните компании, до момента в който преди година те са били 8%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР