Високите цени на млечните продукти в магазините и съмненията за

...
Високите цени на млечните продукти в магазините и съмненията за
Коментари Харесай

Цената на килограм кашкавал у нас е над 27 лева, в Испания можеш да го купиш за 17 лева

Високите цени на млечните артикули в магазините и подозренията за картел на пазара бяха измежду главните тематики тази седмица у нас. В тази връзка bTV съпоставя цените им на пазара на други страни от Европейския съюз.

В прилежаща Гърция също имаше недоволство против поскъпването на сиренето и кашкавала. В средата на февруари гръцката Федерация на потребителите прикани към протест – прикани  гражданите да спрат да купуват млечни артикули поради изкуствено повишените съгласно тях цени. Хората в Гърция обаче не са спрели да купуват млечни артикули макар апела за протест.

Според търговците повода е, че покачването на цените е минимално, а в допълнение се оферират редица отстъпки за клиентите си.

Потребителите също считат, че покачванията са минимални и са безапелационни, че не биха се лишили от млечни артикули на този стадий.

В Гърция междинната цена за кг сирене е 11 евро, а на кашкавала – 14 евро.

Проверяваме и какви са цените в Испания. Сравняваме тези в магазините на " Ел Би Булгарикум “ с аналогочни млечни артикули от испанския пазар. Става ясно, че цените, обърнати от евро в лв. съгласно формалния курс на Българска народна банка, са съвсем колкото у нас, а някои даже по-ниски.

– Литър прясно мляко у нас на марката коства 3,39 лева, в Испания цената му е сред 1,76 и 3,12 лева

– Килограм кисело мляко при нас е 4,12 лева, цената на йогурта в Испания – от 3,87 лева до 4,79 лева

– Килограм сирене в България – 22,47 лева, аналогични артикули в Испания – сред 13,53 и 22,21 лева

– Килограм кашкавал у нас – 27,47 лева, аналогът му в Испания – сред 17,34 и 22,98 лева

Сравнението демонстрира, че цените на множеството млечни артикули в Испания са сходни като тези у нас, а кашкавалът даже по-евтин. Въпреки това на хората живеещи там им се коства скъпо. Последните данни на Евростат демонстрират, че покупателната дарба в южната страна е съвсем два пъти по-висока от тази в България.  

Какво е ситуацията в Париж? Френското държавно управление предложи веригите за хранителни артикули сами да наложат таван на цените на към 50 продукта за 3 месеца. Тя е целесъобразна, не наложителна. Все още не е ясно дали ще бъде приложена и до каква степен ще е ефикасна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР