Високите цени на храните предизвикват повсеместна тревога и страх от

...
Високите цени на храните предизвикват повсеместна тревога и страх от
Коментари Харесай

Започва ли поевтиняване на храните?

Високите цени на храните провокират повсеместна паника и боязън от апетит в по-бедните страни и райони, за което международни организации и специалисти не пестят мощни думи. Напоследък обаче се следи наклонност към лек спад на международните пазари. Възможно ли е това да е начало на нормализиране на обстановката, на адаптиране на системата към шоковете, на които бе подложена през последните месеци или е единствено краткотрайно оттегляне?

Световният показател за цените на храните на Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО - FAO) през май се намали с 0,6 на 100 на месечна основа до 157,4 пункта, отбелязвайки втори следващ месец на спад. Низходящият подтик пристигна главно от поевтиняването на растителните масла - с 3,5 на 100, поради по-ниските котировки на палмовото, слънчогледовото, соевото и рапичното масло, откакто Индонезия анулира възбраната си за експорт на палмово масло.

Млечните артикули поевтиняха също с 3,5 на 100 - първи спад от осем месеца, който се дължи най-вече на намалелия интерес измежду купувачите поради несигурността към коронавирус рестриктивните мерки в Китай.

От началото на годината до началото на юни цената на млякото се е повишила с близо 40 % до към 25 $ за центнер (50 килограма). Сега котировките отстъпват и на фючърсния пазар млякото (с доставка през юли) се търгува с към 10 % под този най-много (22,97 долара).

Добрата годишна продукция в Индия пък смъкна цената на захарта.

Индексът на ФАО за юни се чака да бъде оповестен на 8 юли и анализаторите ще наблюдават дали наклонността ще продължи поради смекчаването на локдауните в Китай и началото на сезона на жътвата в Северното полукълбо.  

Индексът за зърнените храни S&P GSCI Grains Spot, който следи развиването на цените на пшеница, царевица и други зърнени култури, спадна с 16,5 на 100 в границите на един месец, въпреки да остава доста над нивото отпреди година. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР