Високите цени на енергията в световен мащаб принуждават редица компании

...
Високите цени на енергията в световен мащаб принуждават редица компании
Коментари Харесай

Турция иска да отложи част от плащанията си към "Газпром"

Високите цени на силата в международен мащаб принуждават редица компании да търсят способи да отсрочат най-малко част от заплащанията към доставчиците. В тази позиция към този момент се намира и Турция, която е в договаряния с Русия за това да отсрочи част от заплащанията си за природен газ до 2024 година, написа Bloomberg.

Реклама
Турската държавна енергийна компания Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, или Botas, желае да отсрочи част от плануваните заплащания, с цел да може да резервира опция за реагиране на пазара. Турция не е отправила публично искане към " Газпром ", която няма да разисква отлагането, до момента в който не получи съответна оферта, твърди човек, осведомен с позицията на съветската компания.

Турция е извънредно подвластна от енергийния импорт - страната обезпечава съвсем половината от нужния газ и към една четвърт от петрола от Русия. Това докара до съществени тествания за локалната стопанска система в последната година. Само през 2022 година турската лира се обезцени с 22% по отношение на $, а комерсиалният недостиг на страната за месец август се усили двойно по отношение на същия интервал на предходната година и доближи 11.2 милиарда $.

Желанието на Турция да промени или размера, или структурата на заплащанията не е ново. През септември турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че е провел диалог с съветския си сътрудник Владимир Путин по тематиката. Тогава до съответно решение не се стигна, само че Ердоган сподели, че се надява страната му да получи отстъпки. Отсрочка, само че в рубли Наскоро двете страни реализираха друго любопитно съглашение. В средата на септември Путин разгласи, че Турция ще заплати една четвърт от вноса на съветски природен газ в рубли. Това се случва според нов набор от съглашения, предопределени да подтикват търговията сред двете страни.

Ердоган и Путин първо дадоха обещание да разширят търговията по време на среща през август в черноморския курорт Сочи, като тогава това провокира паника в Европа и Съединените щати. Причината е нежеланието на южната ни съседка да се включи към западните наказания против Русия, като Ердоган продължава да твърди, че желае да подхваща " уравновесен курс " на развиване по въпроса.
Реклама
При оповестяването на сделката Путин сподели на Ердоган, че гледа на Турция като на " благонадежден " търговски сътрудник и е подготвен да я употребява повече като маршрут за експорт на съветски артикули. " Както знаете, скоро би трябвало да влезе в действие нашето съглашение за доставка на съветски природен газ за Турция, като 25% от заплащанията се правят в съветски рубли ", добави Путин.
Свързани публикации Напрежението сред Гърция и Турция още веднъж се повишава 3 октомври 2022, 06:55 Още три турски банки стопираха потреблението на съветската платежна система " Мир " 29 септември 2022, 09:45 Петролните други възможности на Европа 22 септември 2022, 06:08 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР