Високите цени на електроенергията може да принудят голяма част от

...
Високите цени на електроенергията може да принудят голяма част от
Коментари Харесай

Високите цени на енергията може да доведат до колапс икономиката на Словакия

Високите цени на електрическата енергия може да принудят огромна част от фирмите в страната да спрат работа. Братислава се нуждае от помощ от Брюксел поради цените на силата. Компаниите скоро би трябвало да подписват контракти за доставка на сила за следващата година.
Словашкият министър председател Едуард Хегер предизвести, че високите цени на електрическата енергия може да доведат стопанската система на страната до " колапс ". Според него, с цел да бъде избегнато това развиване, ще са нужни милиарди евро под формата на помощи от страна на Европейския съюз (ЕС).

Реклама

Въпреки че Словакия създава значително количество нуклеарна и водноелектрическа сила, нейният максимален енергиен снабдител Slovenské Elektrárne при започване на годината реши да продаде непотребната мощ на разнообразни търговци. Този ход сякаш се оказва недообмислен, откакто точно тези търговци в този момент продават контрактуваните количества назад на Словакия на пазарни цени, които са към пет пъти по-високи от тези, на които те са ги закупили.

" Словаците купуват за 500 евро това, което са продали за 100 евро ", сподели Хегер, добавяйки, че заради тази причина проектът на Европейската комисия за 140 милиарда евро изключителни налози върху фирмите, които създават електрическа енергия в блока, няма да помогне значително на страната му. " Ако желаеме да имаме налог върху непредвидените облаги, той би трябвало да е европейски ", сподели той в изявление за Financial Times.

Хегер също по този начин съобщи, че постъпленията от налога върху непредвидените облаги на енергийните компании в Европейски Съюз би трябвало да бъдат разпределени отмерено в целия блок. Това би донесло към 1.5 милиарда евро на страната, които биха помогнали за компенсиране както на бизнесите, по този начин и на гражданските консуматори.
Реклама
Проблем за Словакия е и формулировката на предлагането на Европейски Съюз. В него се споделя, че. Местният снабдител Slovenské Elektrárne обаче продава силата си под този предел, което действително оставя словашкото държавно управление в невъзможност.

Той също по този начин желае Брюксел да освободи 5 милиарда евро неизползвани фондове за районно развиване, които могат да бъдат употребявани за понижаване на сметките за сила за бизнеса. " В противоположен случай словашкият бизнес ще затвори и в действителност може да срине цялата стопанска система ", счита той. Хегер добави, че в случай че Европейски Съюз не помогне на страната му, то " тогава ще би трябвало да запазим това електричество за нашите компании и семейства, с цел да не колабираме. Не желаеме да вършим това, само че в случай че няма друга помощ, ще бъдем подтикнати към това решение ", съобщи министър председателят.

Таймингът на изявлението на Хегер не е инцидентно, откакто редица индустриални компании в страната наближават момента, в който би трябвало да договорят цените на силата, която ще употребяват следващата година. В случай че не бъде получена помощ от Европейски Съюз, голяма част от тези компании ще би трябвало да спрат работа, тъй като няма да могат да си разрешат цената на нужната сила.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР