Високите температури в Испания продължават да са причина за избухването

...
Високите температури в Испания продължават да са причина за избухването
Коментари Харесай

Нов пожар около Сарагоса доведе до евакуацията на 1500 души


Високите температури в Испания не престават да са причина за експлоадирането на пожари в разнообразни елементи на страната. Към днешна дата дейните огнища, с които пожарникарите към момента се борят, са 12, като едно от тях - в община Аньон дел Монкайо, покрай Сарагоса докара до евакуацията на 1 500 души от седем околни селища, оповестява БНР.

Испания претърпява тежко лято с рекордно високи температури, неочаквани стихии и десетки пожари. От началото на годината до в този момент са изгорели над 240 000 хектара съгласно оценките на Европейската осведомителна система за горски пожари (EFFIS). Риск от нови огнища има на практика на цялата ѝ територия.

От събота следобяд в региона на Сарагоса избухналия нов пожар аргументи електрически срив и остави без ток 9 обитаеми места. Затворени са съществени пътища, които попадат в средата на огъня, а хората на седем селища са евакуирани.

През нощта над 200 души от другите подразделения на пожарната работа и военните работиха по потушаването му, само че огънят към момента не е изцяло овладян. Рискови ще бъдат часовете сред 19 и 22 часа довечера, когато се чакат мощни пориви напразно от към 80 км. в час, които в допълнение ще затруднят работата по гасенето.

Правителството на Арагон задейства високо равнище на заплаха на Специалния проект за гражданска отбрана при изключителни обстановки и изиска помощ от централната власт. Основната задача е да се отклони огъня от къщите и да не доближи до Природния парк, който е наоколо.

В останалата част на страната са дейни още 11 други пожара, най-много в северните провинции, Каталуния, Кастилия Ла Манча, Мурсия и Андалусия.

От Министерството на изключителните обстановки молят за нараснало внимание поради летните стихии, съпроводени със мощен вятър и високи температури, които са причина за бързо лумване и разпространяване на огъня.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР