Високите температури и климатичните промени се отразяват на популациите на

...
Високите температури и климатичните промени се отразяват на популациите на
Коментари Харесай

Учени търсят нови начини да опазят популациите на корали

Високите температури и климатичните промени се отразяват на популациите на корали по целия свят. Топлите води на океаните водят до така наречен " избелване ", при което коралите губят цвета си и водораслите, които им обезпечават храна. В търсене на решение на този проблем австралийски учени пробват сами да хранят коралите.
Коралите имат потребност от оптимално хранене, с цел да порастват, да се възпроизвеждат и да оцеляват при заболявания и промени в околната среда. Когато се избелят, губят връзка с дребните водорасли, които живеят в тъканите и нормално им обезпечават нужните хранителни субстанции, с цел да живеят.
Джен Матюс, откривател

А бързото намиране на решение може да се окаже решаващо и за опазването на Големия бариерен риф, където се намират към 10% от коралите в света. С всяка минала година положението му се утежнява - по данни на австралийските управляващи през последните 25 години в рифа е следено всеобщо избелване минимум 6 пъти.
За да предпазим кораловите рифове още в този момент, най-важното е да понижим въглеродните излъчвания. И то допустимо най-бързо.
Селина Уорд, биолог

Междувременно температурите в океаните се повишават - през 2022 година водите им са били най-топлите, откогато се води статистика. Над 90% от непотребната топлота, която се отделя в атмосферата, се всмуква от океаните.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР