Високите лихви, при които държавата пласира дълг, са плод на

...
Високите лихви, при които държавата пласира дълг, са плод на
Коментари Харесай

Милен Велчев: При криза високите бюджетни дефицити ще донесат риск за валутния борд

Високите лихви, при които страната пласира дълг, са плод на колебливостта на политиците във връзка с Еврозоната и забележимото предпочитание да се харчи от ден на ден и повече и нежеланието да се съблюдава фискалната дисциплинираност. Това сподели някогашният финансов министър Милен Велчев по bTV във връзка високата рента, при която беше пласиран дълг от служебното държавно управление.

 

Той акцентира, че дългът е трябвало да бъде издаден през май, когато лихвите са били по-ниски. При една финансова рецесия еврооблигациите могат да поевтинеят още и да сме на ръба на удържане на валутния ръб. Пред Епицентър.бг той посочи, към този момент няма риск за валутния ръб. Велчев акцентира, че мъчно ще удържим валутния ръб, в случай че не влезем в еврозоната и водим неразумна фискална политика.Но това постоянно е по този начин, когато валутния ръб е комбиниран с огромни дефицити и рецесия. 

 

„ Не сме преживявали това, което следва на доста европейски страни – криза и дефицит на средства. В такива условия спекулантите да нападат и да ревизират дали са устойчиви валутните режими “, акцентира Велчев. Финансистът разяснява и влизането на България в Еврозоната.

Представете си България като една дребна лодка закачена за огромния транспортен съд Еврозоната. Тази верига, с която е закачена се назовава Валутен ръб. Досега от 25 години се движим на буксир след кораба на Еврозоната. Не сме преживявали сериозна бура, като се изключи финансовата рецесия от 2009 година, само че не сме преживявали това, което предсти идната година - криза, дефицит на финансови средства. Световните банки стартират да подвигат лихвите и това ще донесе дефицит на финансови средства. Ако тази верига бъде прекратена представете си какво ще се случи с България. Сега е най-удобният миг да се качим на кораба, добави още Милен Велчев.

 

Най-добрият вид е да имаме упарвляваща коалциия, която да одобри нов бюджет приспособен към политиките, които да следва. Ако не бъде формирана ръководеща коалция ще чуем гласове, че служебното првителство тябва да внесе бюджет и Народното събрание да го одобри. Това ще бъде една от най-големите неточности. Това съобщи още финансистът Милен Велчев в предаването " Лице в лице по БТВ.

В навечерието на избори, политиците ще станат доста великодушни и ще раздават неблагоразумно пари за щяло и нещяло. Последиците за страната ни ще бъдат съдбовни, счита той.

По думите му страната ни може да оцелее със тазгодишния бюджет.

Ако има решение за нарастване на пенсиите или обществените помощи те могат да бъдат изразходвани от държавно управление. Няма да има парламент, само че държавното управление е длъжно да се съобрази с параметрите на бюджета и да ги усили. В случай, че има потребност от нови разноски те могат да бъдат направени към тазгодишния бюджет, уточни Велчев.

 

                  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР