Високите енергийни цени в Кипър и допълнителни мерки за защита

...
Високите енергийни цени в Кипър и допълнителни мерки за защита
Коментари Харесай

Обмислят защита на потребителите от високите цени на енергията

Високите енергийни цени в Кипър и спомагателни ограничения за отбрана на потребителите от инфлационния напън разискват на среща през днешния ден президентът Никос Анастасиадис, министри, управленията на енергийните органи, съобщи БНР.

Сред обсъжданите през днешния ден способи за понижаване на цената на електрическата енергия и на високите сметки за ток са предложенията в три законопроекта, импортирани от опозиционни партии. Те плануват понижаване или унищожаване до края на годината на Данък добавена стойност върху потреблението на електрическа енергия, горивата, разноските за закупуване на квоти за излъчвания на парникови газове и медикаментите.

Министърът на финансите Константинос Петридис към този момент изрази съществени възражения по тези законопроекти. Той уточни, че като цяло предложенията ще костват на страната над 140 млн. евро изгубени данъчни доходи за шестте месеца до края на годината, което ще докара до проблеми за държавните финанси.

Обсъжданите нови дейности идват след признатите до момента от държавното управление два пакета с ограничения против високите енергийни цени и растящата инфлация на обща стойност близо 300 млн. евро. С решение на кабинета от края на май до 31 август е в действие понижаване на акциза върху горивата, както и на ставката на Данък добавена стойност върху сметките за електричество - от 19% на 9% за битовите консуматори и на 5% за уязвимите групи.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР