Високи сметки за ток – има ли енерго манипулации?Високи декемврийски

...
Високи сметки за ток – има ли енерго манипулации?Високи декемврийски
Коментари Харесай

Близо 500 лв. сметки за ток – има ли енерго манипулации?

Високи сметки за ток – има ли енерго операции?

Високи декемврийски сметки за ток, получени в последните дни, шокираха консуматори и хвърлиха разнообразни подозрения за измами от енергото.
Домакинство се оплака, че получило 435 лв. сметка за ток за декември.
Месец преди този момент фактурата му била 300 лв.. От 480 лв. сметка се оплака консуматор, който плащал преди 90-110 лв. за месец.

Това се е случило, в случай че средномесечната температура този декември е с 3,5 градуса по-ниска от тази през декември 2022 година

Разликата би донесла единствено 4% по-висока сметка, като се добави и с малко над 3% по-скъп ток от 1 юли м.г. Това би асъдействало за общо с към 7% по-голяма сметка от предходния декември.

Заради доста огромни сметки за последния месец на предходната година консуматори изрекоха подозрения за фрапиращи измами.
Те пишат в обществените мрежи,
че от промяната на механичните със смарт електромери енергото можело да трансферира загубите за сметка на потребителите  и по този начин да натовари с към 6-10%, даже до 20% месечната сметка.

Подаване на ток с по-ниска периодичност, под 50 херца и по-ниско от 220 волта напрежение било фактор за увеличение с 45 до 50 % на сметката за ток.

Така общо сметката можела да скочи с сред 50 и 60%.

По-високите сметки на ток се заплащат от небитови консуматори, които употребяват електрическа енергия от борсата в разнообразни часове на денонощието и чиито електромери са многотарифни,
изясни енергийният специалист и ръководител на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски пред „ Телеграф “.
Ако те употребяват силата и вечер, когато цената на тока коства и по 700 лв. за мвтч, тогава сметките стават доста високи.

Това несъмнено е повода за високите сметки на тези небитови консуматори.
Няма причина битовите консуматори да са с по-високи сметки,
тъй като цената на тока е една и съща контролирана цена, която не се усилва през другите елементи на денонощието според от борсовата цена, безапелационен е Хиновски.

Не е правилно и обяснението, че с подаване на по-ниско напрежение от  220 волта енергото си допълвало сметката на битовия консуматор.

„ Ти потребяваш мощ, не напрежение и не ток. Дори да е по-ниско напрежението, силата е една и съща, изяснява Хиновски.
При тази сила в единия случай се употребяват 100 единици за 1 час,
а в другия 100 единици за 2 часа. Но силата е 100 единици. Няма метод да излезе, че си употребил по-голяма мощ.

За смартелектромерите да се трансферира на битовия консуматор реактивна сила може да се случи, позволи Хиновски. Но не е правилно, че енергото трансферира енергийните загуби на потребителите, сподели той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР