Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат

...
Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат
Коментари Харесай

Учени: Антитела от настинка могат да предпазват от COVID-19

Високи равнища на Т-клетки от преболедуване на елементарна простуда могат да обезпечат отбрана против Коронавирус, откри изследване на Imperial College London, оповестено през днешния ден, което може да послужи за основа на подходи за ваксини от ново потомство.

Имунитетът против Коронавирус е комплициран и макар че има данни за понижаване на равнищата на антителата шест месеца след имунизацията, се счита, че Т-клетките също играят значима роля за обезпечаване на отбрана, заяви Ройтерс.

В изследването, почнало през септември 2020 година, са прегледани равнищата на кръстосано реагиращите Т-клетки, генерирани от предходни настинки и грип, при 52 домашни контактни лица на позитивни случаи на Коронавирус скоро след излагането, с цел да се види дали те са траяли да развиват зараза. Установено е, че 26-те души, които не са развили зараза, са имали доста по-високи равнища на тези Т-клетки, в сравнение с хората, които са се заразили. От Imperial не показват какъв брой дълго ще продължи отбраната от Т-клетките.

" Открихме, че високите равнища на към този момент съществуващи Т-клетки, основани от организма при възпаление с други човешки коронавируси, като елементарната простуда и грип, могат да предпазят от зараза с COVID-19 ", споделя създателят на проучването доктор Риа Кунду.

Авторите на проучването, оповестено в Nature Communications, обявиха, че вътрешните протеини на вируса Sars-CoV-2, към които са ориентирани Т-клетките, могат да предложат различна цел за основателите на ваксини.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР