Високата инфлация в Германия вече се усеща от всички. Хората

...
Високата инфлация в Германия вече се усеща от всички. Хората
Коментари Харесай

Скъпотия: Как в Германия пестят от дрехи, храна, отопление

Високата инфлация в Германия към този момент се усеща от всички. Хората с ниски приходи са най-потърпевши, само че стремглаво растящите цени удрят по джоба и на фамилиите със междинни приходи. Как и от какво пестят хората в Германия.

Базарът за облекла на остаряло в центъра на Майнц е спретнат и подреден – не наподобява на битаците в покрайнините на града, където и посетителите са по-различни, а и замислят за всеки цент. Тези, които продават стоката си в центъра, би трябвало да платят пет евро такса за щанда, както и да дават по един сладкиш за общия бюфет – като 13-годишният Фреди и татко му Кристоф. Двамата продават облеклата, които са умалели на Фреди, както и книги, пъзели и видеоигри.

„ Интересът не е толкоз огромен, колкото чакахме, само че продажбите вървят добре “, споделя бащата. Хората се стремят по всякакъв начин да пестят, изяснява Кристоф и демонстрира един пуловер, който е коствал 40 евро, а в този момент се продава за пет.

Мелани Шпенглер е пристигнала да търси спортно облекло за двамата си синове, на 10 и на 13 години. Казва, че постоянно пазари облекла втора ръка – тъй като са по-евтини, а и „ тъй като не мисля, че всичко би трябвало да се хвърля, добре непокътнатите облекла би трябвало да се употребяват най-малко още един път “. 42-годишната Мелани е физиотерапевтка, отглежда децата си сама и е принудена деликатно да обмисля всичките си разноски.

Самотните родители са изключително наранени

И самотните родители, и фамилиите с деца ще бъдат изключително наранени от повишаването, споделя Алфред Бер, който е в управлението на една благотворителна организация в немската провинция Райнланд-Пфалц. Според него доста от фамилиите са съумели да се оправят с първата година на пандемията, само че втората се е оказала по-трудна, защото доста работни места - изключително в ресторантьорството и хотелиерството - са отпаднали.

Ефектът: спестяванията са изразходвани – и то тъкмо в този момент, когато хората биха имали най-голяма потребност от тях поради енергийната рецесия и инфлацията.

Мнозина имат потребност от съвет и съвещания

Централата за отбрана на потребителите в Райнланд-Пфалц и другите сходни институции оповестяват, че от ден на ден хора от междинната класа търсят при тях препоръки, защото поради мощно растящите цени би трябвало да мислят за всяко изразходвано евро. „ Хората, които идват при нас, са три пъти повече, в сравнение с в предходните години “, споделя Михаел Бенкен от Централата за отбрана на потребителите.

За хората се провеждат семинари на тематика „ Как и от кое място може да се пести “ - изяснява им се по какъв начин малко по малко да стартират да ръководят по-добре личните си финанси, да отстранят непотребните разноски и да употребяват опциите за икономии. За тази цел се проучват както разноските за храна, по този начин и тези за сила или застраховки.

Отопление – единствено вечер

Мелани Шпенглер няма потребност от съвещания – тя знае какво да прави. Вече е накупила това-онова от базара, а икономисаните пари са за идващите режийните разноски. „ Ако се наложи, мога да спестявам и още – да вземем за пример от отпуската “, споделя тя.

Но от отоплението няма по какъв начин да се откаже. „ Винаги съм се старала да не го пущам преди октомври и най-късно през април да го спирам. “ Тъй като денем в къщата няма никой, през седмицата отоплението се пуска единствено вечер.

Кристоф споделя, че към този момент още не е заставен да пести. „ Но може и до такава степен да се стигне. “ Семейството му няма огромен капацитет за икономии, тъй като към този момент са подхванали редица стъпки в тази тенденция: „ От години внимаваме за енергийната успеваемост и сме създали съответната изолираност на къщата. “ Затова потреблението им на сила е ниско – само че също и капацитетът за пестенето ѝ.

„ Няма да се оставя да ме побъркат “

Разсъждавайки по тематиката за пестенето, Кристоф отбелязва, че с изключение на да се продават старите облекла на Фреди, от базарите за облекла втора ръка може да се купува облекло за цялото семейство.

Сред клиентите на базара е и мъж, който на вятъра търси маратонки за сина си – желае да даде по-малко пари, в сравнение с биха коствали новите в магазина. Въпреки това нито той, нито Мелани Шпенглер са чак толкоз наплашени от повишаването. „ Няма да се оставя да ме побъркат “, споделя тя.

Но това може и да е единствено въпрос на време. „ Тъй като всичко си има граници “, отбелязва Албрехт Бер. „ Илюзия е да се счита, че нарасналите разноски за сила в Германия ще могат да се компенсират посредством спестявания. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР