Високата инфлация, нестабилността в Украйна, цените на горивата и проблемите

...
Високата инфлация, нестабилността в Украйна, цените на горивата и проблемите
Коментари Харесай

Инфлацията кара българина да инвестира в злато

Високата инфлация, неустойчивостта в Украйна, цените на горивата и проблемите с доставките, както и икономическата неустановеност са измежду водещите аргументи за нараснало търсене на златото като постоянен капиталов актив. Интересът към златни кюлчета и монети следва позитивната наклонност на повишаване на финансовата просветеност на българите. Това сочат наблюдения на най-големия търговец на капиталово злато в Северна и Източна Европа - Tavex.

" Свидетели сме на непрекъснат растеж в цените на съществени артикули и услугите, равнищата на еврото и $ се изравниха, криптовалутите последователно губят доверието на вложителите, което ни кара да търсим други възможности. Златото е сигурен актив, който в исторически проект се показва добре при рецесии и инфлация. Виждаме, че за последните 6 месеца търсенето му се усили с 51,6% в съпоставяне със същия интервал на предходната година ", сподели Макс Баклаян, основен изпълнителен шеф на Tavex за България, Сърбия и Румъния.

По данни на компанията, засиленият интерес към жълтия метал не е оригиналност. През 2021 година вложенията в него нарастват три пъти на годишна основа, а през първото полугодие – с над 50% по отношение на същия интервал на предходната година. Това не е учудващо, защото от началото на годината до края на юни цената му в евро се подвигна с 9,4%. Така то се трансформира в един от най-силно представящите се активи, изпреварвайки инфлационния растеж. " Светът на златото е трогателен, то дава финансова независимост без значение от моментните разтърсвания на пазара ", добавя Баклаян.

Тенденцията в държанието на българския консуматор е забавна и поради обичайно по-доброто отношение към вложенията в недвижими парцели - желани от мнозина като несъмнено влагане.

Хората в България, а и като цяло в Източна Европа, влагат най-вече в познати принадлежности като недвижимо имущество, което крие своите финансови опасности. Ние успяхме да образоваме българите, че би трябвало да търсят други способи за отбрана на персоналните си активи “, разяснява още Баклаян.

По наблюдения на специалисти от компанията, пазарът на парцели показва от ден на ден признаци на балонизиране. Той записва забележителен растеж сега, след постигане на дъното от последния цикъл през 2014 година Вероятна причина за това са изкуствено ниските лихви, влияещи се от лихвената политика на Европейската централна банка. Очакванията са в близко бъдеще да има разлюляване в имотния пазар, което е още един фактор за нарасналото търсене на златото.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР