Високата инфлация днес е породена от високите цени на горивата,

...
Високата инфлация днес е породена от високите цени на горивата,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Сваляме акциза за горивата срещу инфлацията

Високата инфлация през днешния ден е подбудена от високите цени на горивата, нефта и природния газ. Това съобщи преди днешното държавно съвещание министър-председателят Кирил Петков.

Той уточни, че България е предложила на Европейската комисия (ЕК) общо понижаване на акциза върху горивата. Всички страни в Европейски Съюз да подписват общ контракт за покупка на природен газ и по този начин ще се договарят по-добри цени, обясни Кирил Петков българското предложение. Освен това при контрактувана цена над 50 евро на мегаватчас ще се ползват ограничения за понижаване на цената до това равнище.

Обсъждането на българския проект от водачите на всички страни в Европейски Съюз ще е още в четвъртък.

Координирано понижаване на акциза за горива. Така ще покажем на всички превозвачи, че се грижим за тях ".

" Трябва да има и засилен разговор с доставчиците на полутечен газ. За да можем да имаме втори сюжет без значение от войната в Украйна ", сподели още Петков.

" Предложихме и наложително запълване на газохранилищата на 90% до идната зима ", разясни министър председателят и добави:

" Едновременно с това желая да благодаря на Министерство на финансите (МФ) и Министерство на енергетиката (МЕ) за днешното предложение, че се удължават четирите стратегии за помощи по отношение на цената на цените на тока ".

" Трябва да създадем по този начин, че тази външна рецесия, която заля цяла Европа, да бъде търпима за българските условия и бизнес. Това е грижата, която ние поставяме ", сподели Петков.

Правителството ще удължи програмата за поддръжка на бизнеса за сметките за ток като отпусне още 738 млн. лева, посочи министър председателят. Таванът на помощта се подвига от 250 на 300 лева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР