Висока степен на гражданска активност и желание за участие в

...
Висока степен на гражданска активност и желание за участие в
Коментари Харесай

Близо 50% от младежите от уязвими училищни общности у нас са правили дарение

Висока степен на гражданска интензивност и предпочитание за присъединяване в доброволчески действия демонстрират младежите от уязвими учебни общности. Нивата са доста по-високи от тези измежду българските възрастни жители и съизмерими с най-развитите европейски страни.

Това сочи изследване, извършено от Център " Амалипе " и институт " Отворено общество ", чиито резултати бяха оповестени на 21 февруари, Световният ден на майчиния език. В проучването са взели участие над 1600 младежи до 22-годишна възраст от цялата страна в интервала ноември-декември 2022 година Проучването е сондажно и има за цел да изследва настройките за гражданско присъединяване и полезности измежду деца и младежи от уязвими учебни общности. Анкетирана е и дребна група от към 100 деца, отпаднали от учебно заведение.

Младежите от разнообразни етноси - роми, българи, турци и други споделят сходни полезности. Над 90% демонстрират мощна обвързаност към своите фамилии, над 80% към учебните заведения и класа, в който учат, над 80% към България, както към Европа и към света като цяло.

При учениците в 6 и 7 клас от уязвими учебни общности в България, се следят многопластови трендове, само че общата картина демонстрира висока степен на гражданска сила и подготвеност за присъединяване в публичния живот.

Около 1/3 от респондентите са взели участие в разнообразни форми на учебна народна власт - организация на децата в класа или в учебното заведение, a близо 40% имат желание за систематична доброволческа активност. Всъщност съвсем 40% от децата и младежите към този момент са взели участие в доброволчески действия, а съвсем половината са правили персонално подаяние.

По данни на откриватели и анализатори в множеството развити демокрации по света присъединяване на младите е доста по-слабо от това на по-възрастните генерации, като продължава да понижава. На процедура степента на гражданска интензивност на децата и младежите от уязвими учебни общности не е по-ниска от тази на средностатическия пълновръстен жител в България. Около 25%-30% от пълнолетните, декларират че са взели участие в дарителски акции през разнообразни години. С доста по-нисък дял следват други форми на гражданска интензивност като подписването на петиции. Според изследвания от разнообразни години с доброволчество се ангажира 5%-10% от пълнолетното население в България.
 Над 700 учебни заведения резервират посредниците си до юни 2023 година
Над 700 учебни заведения резервират посредниците си до юни 2023 година

Националната стратегия, по която са назначени посредниците, е удължена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР