Висока избирателна активност във врачанското село Чирен. Очакванията са тя

...
Висока избирателна активност във врачанското село Чирен. Очакванията са тя
Коментари Харесай

В Чирен избирателите блокираха гласуването на стоварени с два буса роми

Висока изборна интензивност във врачанското село Чирен. Очакванията са тя да надмине 80%.

Селото е с максимален брой гласоподаватели в страната, регистрирани по сегашен адрес единствено за два месеца. Това породи подозрения за избирателен туризъм - непрекъснатото население на процедура е по-малко от краткотрайно пребиваващите с право на глас.

Един от жителите на село Чирен даже стана член на изборната комисия, с цел да се срещне с човек, регистриран в дома му, който не познава.

30 минути преди отварянето на изборната секция в село Чирен десетки гласоподаватели блокираха входа на читалището, сподели репортаж на
" За пръв път по този начин. Мерак огромен копнеж ", сподели стара жена.

" Изтърсиха се два бусове с роми. Оставиха ги и се върнаха ", сподели гласоподавател.

На въпрос по какъв начин успяхте да се регистрирате, отговорът е: " Къде?

- Където живеете, на какъв адрес?

- Вие единствено ме питате. Записал съм се, където желая да се запиша "

При опита на екипа на Българска национална телевизия да влезе в секцията ги стопира краткотрайно изпълняващият длъжността кмет.

" - Аз ви спирам, тъй като на мен по този начин ми споделят. От Общината ми споделиха, че нямате право.

53% от хората с право на глас в Чирен са по сегашен, а не непрекъснат адрес. Къде са регистрирани - инспекцията демонстрира, че една забележителна част са в парцели, свързани с двамата претенденти за кметското място.

Например в дома на единия има седем гласоподаватели по сегашен адрес. На прилежащата улица е другият претендент - в четири от парцелите, има 26 души с краткотрайна регистрация.

Две преносими изборни секции обслужват селото. И до момента в който в град Враца гласоподавателите с тежки увреждания, на които не им разрешават да стигнат до урните, са 38, в Чирен те са 112. Над 10% от хората с право на глас. Само преди шест месеца едвам 12 индивида са дали своят вот по този метод, със 100 по-малко от през днешния ден. На локалните избори през 2019-а - нито един.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР