Висока е лавинната опасност във високите части на големите планини,

...
Висока е лавинната опасност във високите части на големите планини,
Коментари Харесай

ПСС: Висока е лавинната опасност в планините

Висока е лавинната заплаха във високите елементи на огромните планини, оповестиха от Планинската избавителната работа (ПСС).

Най-сериозна е заплахата от лавини в Пирин , където степента на лавинна заплаха е забележителна, заради това че там е паднал най-вече сняг – дебелината на новата снежна завивка доближава до към 60 см, съпроводен със мощен вятър, тук-там изменящ посоката си.

Планинските спасители предизвестяват, че се следят огромни снегонавявания по стръмните сектори на скатовете, без значение от ревюто им. Това допуска огромна възможност от предизвикателство на лавина при нахлуване даже единствено от един скиор в тези сектори. Възможно е по най-наветите подветрени сектори да паднат и спонтанни лавини.

Подобна е картината и в Родопите , където снегът е по-влажен заради географските особености. Най-опасен е северният стръмен сектор сред върховете Орфей и Перелик.

В останалите планини ситуацията към този момент е по-спокойна заради доста по-малкото количество нов сняг.

Но мощните ветрове от юг/югозапад са натрупали задоволително рискови навявания по подветрените сектори. Това най-много се отнася за регионите на Рилски Езера , Мальовица , Мусаленския циркус .
" bTV Репортерите " – отвън ски пистите и оцеляването в лавина Гледайте довечера "По неотъпканото " – разказите на оживели в лавина
Не би трябвало да се не помни за съществуващите лавиноопасни региони по северните сектори на Стара Планина, Витоша и Осоговска планина.

ПСС предлага придвижване единствено по зимна маркировка.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР