Вирусологът доц. Любомира Николаева - Гломб коментира в студиото на

...
Вирусологът доц. Любомира Николаева - Гломб коментира в студиото на
Коментари Харесай

Доц. Любомира Николаева-Гломб: Един месец след бустерна доза хората са над 90% защитени от Омикрон

Вирусологът доцент Любомира Николаева - Гломб разяснява в студиото на " Твоят ден " настоящата обстановка с Ковид у нас.

" В страни с ниско имунизационно покритие и броят на преболедувалите не е толкоз висок, се допуска, че се получи коциркулация на Делта и Омикрон. Ваксината понижава периода на инфекциозност на един възпален. Омикрон сполучливо преодолява имунната отбрана от зараза и имунизация. Бустерната доза обаче възстановява загатна на организма към инфекцията. Един месец след нея хората са над 90% предпазени от Омикрон. Трябва да се понижи интервала за слагане на трета доза и е въпрос на време това да се случи. Редица страни към този момент редуцираха периода на три месеца след втората. За това време организмът има основан постоянен имунитет ", изясни тя. И добави, че от 30 до 70% рискът от тежко заболяване при Омикрон понижава, само че заразността е до 5 пъти по-голяма от Делта разновидността.

" Очаквам тежка вълна от Омикрон. Може би той е към този момент тук, само че е надълбоко прикрит при хора с малко контакти. Ще го видим по нарастването на броя положителни проби ", уточни вирусологът. И разкри, че все още всички проби, пристигнали до 9 декември, са секвенирани.

" За две-три седмици новият вид става доминантен. За 2-3 дни удвоява броя на случаите, съгласно данните от Италия, Англия Южна Африка и Франция. Ще имаме един високо инфектиран вид с тежко протичане и един още по-заразен, при който капацитета да болести белия дроб е малко по-нисък ", показа доцент Гломб.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР