Вируси от Арктика, запазени досега в леда, могат да се

...
Вируси от Арктика, запазени досега в леда, могат да се
Коментари Харесай

Глобалното затопляне може да предизвика нашествие на вируси от Арктика

Вируси от Арктика, непокътнати до момента в леда, могат да се разпространят и да влязат в контакт с нови гостоприемници в други среди в резултат на световното стопляне, съобщи Франс прес, базирайки се на резултатите от проучване на канадски учени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Next pandemic may come from melting glaciers, new data shows
— The Guardian (@guardian)
Вирусите се нуждаят от гостоприемник - човек, животно, растение или мъх, с цел да се възпроизвеждат и популяризират .

Ако е належащо, те употребяват гостоприемник без имунитет, както сподели скорошната пандемия от COVID-19 при хората. 

Канадски учени са потърсили отговор на въпроса дали климатичните промени могат да се окажат удобни за сходен сюжет ,

изследвайки арктическата среда на езерото Хейзън. Разположено в далечния север на Канада, то е най-голямото езеро оттатък Северния полярен кръг. 

Изследователите са взели проби от коритото на река, която го зарежда, когато ледът се топи през лятото, както и от дъното на езерото. За задачата се е наложило да бъде продънен над два метра лед.

С помощта на въжета моторна шейна по-късно е извлякла седименти, които са били секвенирани за техните ДНК и РНК - генетичния код и инструмента за репликация на живота.

" Това ни разреши да определим кои вируси са се намирали в дадена среда и кои евентуални гостоприемници също са били там ",

споделя ръководителят на проучването Стефан Ари-Бросу от университета на Отава. 

Екипът по-късно е ревизирал доколко вирусите са податливи към промяна на гостоприемника, като е изследвал еквивалента на съответните им родословни дървета.

Учените са се пробвали да преценяват до каква степен са сходни тези генеалогични дървета.

Сходните родословни истории допускат, че вирусът е еволюирал със своя гостоприемник, до момента в който разликите демонстрират, че той може да го е сменил. Според учените, в случай че го е направил най-малко един път, вирусът евентуално ще го направи още веднъж.

Анализите демонстрират огромни разлики в родословните дървета на вирусите и техните гостоприемници в седиментите, извлечени от дъното на езерото.

Различията са по-слабо изразени в коритото на реката, захранваща езерото. Изследователите допускат, че разтопената вода от ледниците ерозира дънните седименти, което лимитира взаимоотношенията сред вирусите и евентуалните гостоприемници.  

От друга страна ускореното размразяване на ледниците, захранващи езерото, също е нараснало количеството на пренасяните в него наноси. Това ще докара до контакт сред гостоприемници и вируси, който нормално не би бил вероятен. 

Авторите на проучването прецизират, че не плануват разпространяване на вируси или пандемия .

Според тях вероятността за " трагични събития " остава доста дребна. Те обаче считат, че рискът може да се усили , в случай че световното стопляне продължи, защото нови гостоприемници могат да навлязат в региони, които преди този момент са били негостоприемни.

Това може да са кърлежи, комари или други животни, само че също бактерии и вируси, изясняват откривателите. 

Възможността за разпространяване е " изцяло непредсказуема, както и последствията от нея, вариращи от безобидни до същинска пандемия ", споделят още учените. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР