,,Вирусът винаги намира начин да ни зарази.`` Това каза в

...
,,Вирусът винаги намира начин да ни зарази.`` Това каза в
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Вирусът винаги намира начин да ни зарази

,,Вирусът постоянно намира метод да ни болести.``

Това сподели в телевизионно предаване вирусологът проф. Радостина Александрова.

„ Нищо извънредно няма – в този момент им е времето на вирусите. Обикновено грипът и респираторно-синцитиалния вирус са най-активни тъкмо по това време на годината, както и коронавирусите, които също провокират настинки. А в този момент и САРС-Ковид-2 (SARS-CoV-2) им прави компания “, изясни тя.

Вирусологът разясни, че в тропиците грипът е деен целогодишно, до момента в който при нас той се среща единствено през по-студените месеци.

„ Другото, което би трябвало да кажем е, че пандемичните вируси също не се преценяват с тази сезонност, най-малко досега, в който и те не станат ендемични. Видяхме да вземем за пример, че САРС-Ковид-2 (SARS-CoV-2) предизвикваше талази по-всяко време на годината “, добави още тя.

Проф. Радостина Александрова разясни, че вирусите „ обичат ниските температури и ниската мокрота на въздуха “, като значение има също по този начин и ултравиолетовата светлина.

,,Грипът се предава по-лесно при 5 градуса, в сравнение с при 20 градуса``, добави още тя.

„ От значение е и държанието на хората, както и някои физиологични характерности – като да вземем за пример ниските равнища на мелатонин и витамин D в организма през зимата. Важно е също по този начин какъв брой мощна е имунната система на всеки “, изясни проф. Радостина Александрова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР