Вирусът си е вирус. Борбата с тях се провежда по

...
Вирусът си е вирус. Борбата с тях се провежда по
Коментари Харесай

Проф. Гайдарски: Намесиха и други сили. Птичият грип не беше по-малко опасен

Вирусът си е вирус. Борбата с тях се организира по един и същи метод. Птичият грип не беше по-малко рисков тогава, в сравнение с сегашният. Специално в този вирус се намесиха и други сили – тук има към този момент политически, стопански и финансови искания и услуги, които виждате какво става.
Това сподели пред бТВ някогашният здравен министър проф. Радослав Гайдарски.

„ През 2006 година, по отношение на птичия грип, е бил основан пандемичен проект с ясно написани стъпки на деяние и министерствата, които би трябвало да бъдат ангажирани при епидемиологичен гърмеж. Сега обаче този проект не се ползва “, бе безапелационен професорът.

Гайдарски цитира данни, казани му от началник на една от огромните лаборатории у нас, че дневно в една лаборатория се вършат най-много по 120 PCR теста, а в страната лабораториите са общо 60. „ Как тогава дневно се афишират по 11 хиляди теста? “, попита той.

По отношение на ограниченията против ковид някогашният здравен министър разяснява, че сега царува безпорядък.

„ Един път ги разпускаме, след това затягаме. Дистанционно образование на студентите – не се прави разлика сред студенти и студенти. Нали разбирате, че студенти по стопанска система и финанси умерено могат да бъдат обучавани отдалечено. Но я ми кажете, по какъв начин се образоват отдалечено студентите по медицина? “, разяснява Гайдарски.

По думите му критичността на обстановката идва от обстоятелството, че в страната няма готови задоволително експерти в региона на вирусологията, а огромна част от лекарите и сестрите са изплашени и не желаят да работят в Коронавирус отделенията.

Гайдарски отхвърли изказванията, че българите са недисциплинирани във връзка с защитните средства, като сподели, че по улиците вижда хора с маски. По отношение на самите маски добави, че те защищават, като най-хубави са хирургическите маски, които обаче наложително би трябвало да се сменят постоянно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР