Вирусът няма работно време. Вземаме решения на база на цифрите.

...
Вирусът няма работно време. Вземаме решения на база на цифрите.
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Вирусът няма работно време

Вирусът няма работно време. Вземаме решения на база на цифрите. Проблемът с заведенията за хранене не е в наличието на 50% от хора, а тяхното държание, което внезапно се трансформира в по-високите часове. Знам, че е неприятно, само че най-малко могат да продължат да работят като заведения, а не като място за занимания. Ясно е, че сега заведенията работят единствено като място за храна, без образуване на празненства. Това сподели в ефира на основният държавен здравен контрольор доц. Ангел Кунчев. 

Тоя изясни, че сега се увеличават леглата в лечебните заведения. " В най-натоварените лечебни заведения сега половината от потенциала е заделен за Коронавирус ", сподели той. Според него имало съмнение на стойностите и те не вървели стръмно нагоре. Ето за какво предвижда, че това ще продължи две – три седмици. " Трябва да издържим март месец, тъй като това е върха на натоварването на третата вълна. След това ще стартира последователно нормализиране ", съобщи Кунчев. 

Относно решението да продължат да употребяват проблематичната партида на имунизацията на AstraZeneca, той изясни, че има аргументи да се вземе такова решение. " Според мен можем да го създадем, само че това ще има по-скоро психическо въздействие, защото огромна част от дозите са употребявани. Ситуацията се следи от близко ", съобщи той.

" За нас е значимо да следим за нежелани реакции след имунизацията. За тях може да заяви на процедура всеки. До момента имаме малко над 830 известия за нежелани реакции. Над 95% от тях са тези, за които всички знаем – лека мъка, настинка, грипоподобни признаци. Когато има съществени признаци, това води до основаване на експертна група, която да ревизира цялата документи. Давам ви образец, когато се правеше проучване на имунизацията в Бразилия беше обявено за тежка нежелана реакция, която се оказа счупена ръка. Те са длъжни да го оповестят, само че индивидът беше паднал по стълби ", описа основният държавен здравен контрольор.

По думите му, пораства заболеваемостта, както и смъртността. " Засега най-малко не означаваме подобен растеж, който да демонстрира, че английският вариант е кой знае какъв брой по-тежък. Към няколко лечебни заведения обаче се насочва огромен контингент от хора, в случай че съдим единствено по тях, ще изкривим картината ", счита той.

Кунчев изясни, че здравните управляващи наблюдават обстановката в цялата страна, а ограничения се постановат единствено в областите с доста високи стойности. " Досега ние трупахме негативите, само че по какъв начин да обясня на едно село в Търговище, в което няма нито един случай, че им затваряме учебното заведение. Разбирам добре и казусът става доста огромен. Умората става значим фактор. Хората не желаят да слушат обстоятелства, те си желаят предходния живот прочувствено, без да има каквито и да било разисквания. Ако би трябвало да вляза в този вид говорене, би трябвало да кажа: „ Мили хора, нито Щабът, нито РЗИ създават вируси, нито ги популяризират, нито изпитват наслаждение да ви стопират активността. Изглежда някои хора не го схващат ", съобщи доцент Кунчев. 

" Разсъждението вършим локдаун – стопираме пандемията, не е тъкмо. Да, ограничаваме я. Продължавам да споделям, че при подобен вид събития, всичко въздейства – от температурата на въздуха, през народопсихологията, до качествата на вируса, тъй като те се оказаха водещи. Характеристиката на английския вариант докара до това, че се подвига заболеваемостта и то на всички места. Тя почна от Англия, сега на Балканите и в Източна Европа е най-висока ", акцентира доцент Кунчев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР