Вирусът е твърде заразен, за да може да бъде спрян

Вирусът е твърде заразен, за да може да бъде спрян ...

Български учен от Станфорд смята, че коронавирусът ще става по-опасен, ако не го спрем по китайски

Вирусът е твърде заразен, за да може да бъде спрян със сегашното ваксинационно покритие. Това означава, че трябва 90 на сто от хората да са ваксинирани, но не със сегашните ваксини – те осигуряват защита от 80 на сто, т.е. дори да бъдат ваксинирани всички на света, пак няма да е достатъчно, за да изчезне делта вариантът на вируса. Такава е позицията на Георги Маринов, специалист от Департамента по генетика от Университета Станфорд.

По думите на Маринов пред bTV, който многократно го е повтарял във Фейсбук, колективният имунитет срещу SARS-CoV-2 намалява, независимо дали след преболедуване или ваксина – ваксиналната защита избледнява след 6 месеца. "Ваксината работи, но в определен период от време – след това трябва да се сложи нова доза", каза той. Според него, вече трябва да се мисли за ваксинация на ваксинираните през януари и февруари, но в България това не се случва.

Учени предвиждат над 20 нови опасни мутации на коронавируса Учени предвиждат над 20 нови опасни мутации на коронавируса
Учени от компанията Vir Biotechnology и Института по геномика и еволюционна медицина към университета "Темпъл" в САЩ прогнозират появат...

Имаме нужда да се разработи ваксина и срещу индийския вариант, но засега такава няма, подчерта Маринов.

Маринов каза и друго – че е имало изследване в Индия, според което между 16% и 55% от случаите там са били повторно заразяване. Той отново повтори тезата си, че вирусът SARS-CoV-2 ще става по-опасен, ако няма програма за ограничаването му. Под "програма за ограничаване" той има предвид китайския подход, както и политиката в Австралия и Нова Зеландия – т.нар. политика "Нула КОВИД", при която щом се появят заразени, следва моментално затваряне и издирване на всички контактни лица, докато се прекъсне всякаква верига на разпространение. Иначе въпросът, според Мариное, е само в това вирусът да натрупа необходимите мутации, за да не са толкова слаби протеините му, така че много хора да го минават безпроблемно - и да се превърне в нещо, което е далеч по-смъртоносно. Неговата позиция обаче се оспорва от д-р Аспарух Илиев – !

Георги Маринов счита и, че вирусът най-вероятно е изтекъл от лаборатория, но е било „гаф”.

В България - нисък процент ваксинирани, висок процент антиваксъри

Süddeutsche Zeitung: Рискът от смърт и хоспитализация при разболели се от Делта ваксинирани намалява 20 пъти, но не изчезва Süddeutsche Zeitung: Рискът от смърт и хоспитализация при разболели се от Делта ваксинирани намалява 20 пъти, но не изчезва
"Почти половината от починалите от Covid-19 (а именно 50 от 117 души по информация на Public Health England), заразени с вариант Делта...

Покачва се броят на пациентите с респираторни оплаквания – в последната седмица има раздвижване, не знаем кога бройката ще стане едно голямо математическо число. Предимно става въпрос за пациенти до 40 години. Така общопрактикуващият лекар и член на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Гергана Николова описа случващото се с COVID-19 в страната.

Нисък процент на ваксинация и висок процент от антиваксъри – така Николова си обясни защо пак говорим за нова вълна на коронавируса в България. И разказа за своя пациентка, с кръвно 160 и кръвна захар 12, която се лекувала с урина и "много ѝ бил напрегнат имунитетът", нямало нужда от ваксина. Николова напомни пред БНТ, че държави с високо разпространение на вируса, но и с високо ниво на ваксинация, нямат значителен ръст на приетите в болниците и почти нямат промяна в нивото на смъртност.

Според лекаря, в момента масово се обсъжда кога щели да ни затворят, но не се мисли защо ще има затваряне – защото няма достатъчно медици, та да поемат увеличаващия се брой на хоспитализирани.

62% от лекарите в България са ваксинирани. Това твърди д-р Нели Нешева, бивш ръководител на НЗОК и част от Българския лекарски съюз (БЛС).

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com