Виртуозният китарист от Пловдив Васил Бележков се превърна в един

...
Виртуозният китарист от Пловдив Васил Бележков се превърна в един
Коментари Харесай

Пловдивският виртуоз, който достигна въпрос за 20 000 лв. в “Стани богат“: Парите не са най-големият стимул

Виртуозният китарист от Пловдив Васил Бележков се трансформира в един от най-успешните участници в новия сезон на играта „ Стани богат”. Композиторът, учител и музикант от група " Епизод " доближи до 12-ия въпрос за 20 000 лв.. В последна сметка реши да се откаже и вземе 10 000 лв., откакто съумя да впечатли всички със знанията си.

Пред TrafficNews пловдивчанинът споделя, че предаването по bTV не е първото сходно предизвикателство. Преди повече от 10 години победи четири пъти в „ Минута е много”. Взима присъединяване и в умното шоу на Българска национална телевизия „ Последният печели”, където се изправя против 18-кратния победител Мартин Иванов. Отчита, че всеки от трите формата са разнообразни и забавни по собствен метод.

„ В „ Минута е много” тръпката е, че би трябвало доста бързо да дадеш отговорите. В „ Последният печели” – че в същия миг различен човек също желае да даде бърз и правилен отговор. А в „ Стани богат” пък предизвикването е, че всеки неверно виновен въпрос е последният в играта. И би трябвало да внимаваш много”, изяснява пловдивчанинът.

Той постоянно изпитва знанията си и в интелектуалната онлайн игра „ Тривиадор”, която съчетава детайли от всяко от трите излъчвания. Има жокери 50 на 50 и помощ от публиката и би трябвало да отговориш преди конкурент, който в действително време играе против теб от другия завършек на планетата.

„ Въпросът не е да си най-умният, а може би най-адаптивният към стандартите на формата. За да можеш да се представиш по най-хубавия начин”, регистрира Бележков.

И отбелязва, че огромната финансова облага за него не е най-важният претекст, тъй като пари се печелят и се губят, само че чувството, че си бил част от предаване с история и огромен зрителски интерес остава като страст. А и в случай че би трябвало да счита какъв брой биха коствали часовете, отдадени на музиката през последните 27 години, какъв брой музика е написал безплатно, сметката няма да излезе.

„ Нито мисля какъв брой съм дал от себе си, нито какъв брой съм получил. За мен е значимо да не преставам да си сътворявам музиката и да съм потребен на обществото”, признава Бележков.



Освен от музика, той е изкушен и от история. Обича да чете и запомня любопитни обстоятелства. Пример за това е верният отговор, който даде на въпроса „ През 1930 година Пеньо Бомбето и неговата бригада приключват при невиждани условия градежа на кой монумент?”. Без да се замисли, Васил отговори „ На свободата Шипка”. Казва, че това няма по какъв начин да го научиш в учебно заведение. Прочел го е инцидентно в интернет. Запомнил, че индивидът, основал този монумент, не е бил поканен на формалното показване. Факт, който няма по какъв начин да не ти направи усещане, поради мястото, което боевете при Шипка заемат в българската история.

Относно въпроса „ В коя страна е изобретено първото пиано” пък регистрира, че е по-скоро от област инструментознание. „ След излъчването си писах с мой прочут със компетентност пиано, който сподели, че на мое място не би дал правилния отговор Италия, а би маркирал Германия. Това, че е музикантски въпрос, не е гаранция, че музикант ще отговори правилно”, споделя пловдивчанинът.

Той признава, че в играта „ Тривиадор”, когато би трябвало да избира тематика, доста по-често залага на област „ География”, вместо „ Музика”. Причината – географията е ясна. Едно нещо или се намира тук, или не. Докато музиката е доста по-широко разбиране. Въпрос за композитор, умрял преди 300 години да вземем за пример, може да се окаже надалеч по-лесен за него от подобен за Лейди Гага или Джъстин Бийбър.

Също по този начин играта е и значително шанс, както и съответна реакция във всяка обстановка. Според Васил една от грешките, които е позволил в „ Стани богат”, е рано употребяваният жокер „ Помощ от публиката” още на шести въпрос. „ Но пък в случай че бях дал неверен отговор, въобще нямаше да забележим другите въпроси”, отбелязва той.

Футболът е другата огромна пристрастеност на музиканта. Разказва, че от ранна детска възраст обича да гледа мачове. Любимият му български тим е Локомотив Пловдив, а с капитана Димитър Илиев са израснали в един вход. Обича да се майтапи, че прекомерно рано схванал, че даже не може да стане най-хубавият футболист във входа, камо ли в България. Любим спорт е и волейболът. И на драго сърце участвал на част от мачовете от Европейското състезание за дами, което се организира в Пловдив.

Повечето свободно време обаче посвещава на музиката. Дните, в които не преподава китара, прекарва или в писане на музика, или в аранжиране. „ Често си тегля някоя партитура на симфония или опера в интернет. Разглеждам я. проучвам кой композитор какво е написал. Това е забавното на музиката, че даже и да си самичък, няма по какъв начин да скучаеш, тъй като музиката е вътре в теб”, споделя Васил. И цитира обичаната си мисъл: Музикантът не е това, което работя, а това, което съм.

Подготвя се и за идното турне „ Великите български борби “ на група „ Епизод”. То ще започва от 5 март и всяка събота музикантите ще свирят в друг град.

Все още не е решил какво ще прави със извоюваната сума от 10 000 лв.. Но признава, че евентуално под една или друга форма ще бъде вложена в музиката.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР