Виртуалната реалност (VR) се стреми да промени възприятието на човека

...
Виртуалната реалност (VR) се стреми да промени възприятието на човека
Коментари Харесай

Как различните индустрии използват виртуалната реалност?

Виртуалната действителност (VR) се стреми да промени усещането на индивида посредством виртуални системи. По създание сензорната информация наподобява толкоз реалистична за човешкия мозък, че той я възприема като действителност. Въпреки че приемането на технологията от страна на потребителите е към момента в началния си етап – все още тя е необятно публикувана най-вече в развлекателната промишленост – развиването на нововъведенията форсира и темпото, с което бизнесът идентифицирa разнообразни способи за потребление на виртуална действителност.

Ето няклко образеца за това по какъв начин VR навлиза в другите бизнес сфери:

Автомобилна промишленост

Виртуалната действителност трансформира радикално процесите на планиране, сигурност и покупка в автомобилната промишленост. Реалистичните детайли на VR технологията разрешават на дизайнерите и инженерите да проучат по какъв начин една кола ще наподобява и действа без да се постанова да губят време в основаването на действителни тестови модели. Същото важи и при провеждането на тестванията за сигурност на транспортните средства.

 1

Водещите автомобилни марки като Ford, Volvo и Hyundai употребяват VR освен в процеса на основаване на коли, само че и за продажбата им. Цели продуктови линии са разполагаем на клиентите във виртуална среда, в която те могат да се срещнат обширно с характерностите и държанието на другите модели. Може би не сме надалеч от момента, в който виртуалната действителност ще размени комерсиалните представителства.

Здравеопазване

Използвайки реалистични виртуални среди или виртуални модели на човешката анатомия, експертите в региона на опазването на здравето могат да получат действителна визия за това, което им поредстои, преди да работят върху същинско тяло. Това е потребно освен за студенти, само че и за опитни експерти, които би трябвало да правят нови или високорискови процедури.

Различни хирургични интервенции към този момент могат да се преглеждат и проучват от 360 градуса в действително време от всички краища на света благодарение на VR приложения като Medical Realities. Роботизираната хирургия също може да разчита във все по-голяма степен на достиженията на виртуалната действителност.

 2

Възможността за децентрализирана грижа за пациентите също е необикновено потребна. Някои VR приложения се създават по този начин, че да опознават пациентите и да ги преглеждат по същия метод, както това би направил здравен експерт. Времето и приходите, спестени от сходни VR грижи, могат да бъдат обилни.

Tуризъм

Виртуалната действителност ви дава опция да отидете където си поискате по света, като по този метод лимитира опциите да се разочаровате от някоя дестинация поради липса на предварителна информация за нея. Хората към този момент могат да " усетят, преди да купят " дестинациите.

Туристическите и хотелиерските компании пък употребяват виртуалната действителност, с цел да показват направления и условия за настаняване. Интерактивната технология дава опция на евентуалните посетители на хотела или курорта да проучат и даже да усетят разнообразни места преди да създадат своята резервация. Някои компании към този момент стигнали до там да пресъздадат средата за настаняване посредством потребление на същински естествени феномени (вятър, аромати и др.)

Сътрудничеството сред Thomas Cook и Samsung Gear VR е един подобен образец, предлагащ реалистичното показване на офертите на туристическата организация по целия свят. Това донесе на компанията близо 12 000 лири и 40% възвращаемост на вложенията през първите три месеца.

Архитектура

Подобно на автомобилните инженери, виртуалната действителност има капацитета да промени метода, по който архитектите проектират здания. Те могат да опитват с всички аспекти на постройката като осветяване, материали и оформление, до момента в който клиентите им имат опцията да подхващат виртуални обиколки на новия си дом или постройка и да схванат по какъв начин биха се чувствали в тях преди още да е направена и първата копка. Останалите заинтригувани страни също ще имат по-добро схващане за това, което се чака от тях в процеса на планиране, а предварителната изясненост към вероятните промени в дизайна преди и по време на строителството могат да спестят доста разноски и да предотвратят затруднения в връзката.

Търговия на дребно

VR технологиите разрешават на търговците на дребно да показват всичко - от разнообразни модели мебели до голям брой нюанси в цветовете на една блуза - без да се постанова да имат продукта на място. Освен това, виртуалната действителност разрешава на клиентите да тестват продуктите преди да са ги закупили, което дава опция на търговците да получат спомагателна информация за държанието на потребителите.

 3

“Социалното пазаруване” е VR способ, който ще се появи през идващите няколко години, и ще се реализира без да се постанова потребителят да се лишава от уюта на своя дом. Пазаруването и предлаганите артикули ще бъдат съобразени с потребностите на потребителя, като технологията даже ще разреши виртуално да се тестват разнообразни облекла след сканиране на тялото на потребителя.

Образование

Образованието е една от сферите, изцяло подготвени за интеграцията на виртуалната действителност, която да даде по-завладяваща образователна среда и да показа образно някои нереални дялове на науката. Пример за това е компанията Гугъл и нейната платформа " Гугъл Expeditions ", която предлага както на студенти, по този начин и на учители " потапящи виртуални пътувания ". Приложението беше показано през юли 2017 година

Финанси

Виртуалната действителност също по този начин печели позиции и във финансовия свят. Американската банка Wells Fargo да вземем за пример стана една от първите банки, които започнаха да тестват VR, когато отвориха цифрова лаборатория за тестването на слушалките Oculus Rift на Фейсбук през 2014 година Целта й беше да разреши на клиентите си виртуално да “влязат " в нейните клонове.

Има и разнообразни VR приложения, които през годините оферират нов опит в цифровото банкиране. През юни 2017 година BNP Paribas започва своето VR приложение, което бе разгърнато, с цел да даде опция на потребителите на банкирането на дребно да получат достъп до своите интензивности и транзакции във виртуална среда.

Производство

Производителят на коли Ford употребява VR в своите лаборатории за нововъведения при проектирането на нови транспортни средства, в това число самостоятелни коли, от 2015 година насам.

През септември 2017 година компанията стартира пилотен план за използването на смесена действителност за бързо основаване на прототипи благодарение на комлекта Hololens на Microsoft. Други производители, като BAE Systems и General Motors, също към този момент са подхванали проби в тази посока.

Самолетостроене/Космическа промишленост

Самолетната и галактическата промишленост все по-често се обръщат към опциите, които дава виртуалната действителност, защото тя способства всеки един стадий от процеса на създаване и поддръжка на даден артикул да бъде взаимна работа. Интерактивните благоприятни условия поддържат връзката и усъвършенстват разбирателството сред чиновниците от другите отдели.

 4

Дизайнерите, инженерите и производителите са в положение да основават артикули с доста по-бързи темпове благодарение на тестване на държанието на продуктите в “реалана” среда и визуализация. Визуализиращите свойства на VR технологиите обезпечават среда за съдействие, което спомага и за разбирането на другите стадии по построяването и дизайна на даден артикул от всички заинтригувани страни. Пилотите, наземните контролери, обслужващите служащи и инженерите могат също да поддържат продуктите по-ефикасно с тази усъвършенствана връзка.

Маркетинг

Маркетингът е една от първите промишлености, които започнаха да изследват виртуалната действителност посредством организирането на рекламни акции.

През 2014 година Volvo даде опция за тестване на Volvo XC90 SUV, под формата на приложение, употребяващо VR комплектът на Гугъл – Cardboard. През тази година софтуерният колос Samsung пък оборудва със своя Gear VR комплект избрани магазини за продажба на своите артикули.

Филми и развлечения

Холивудските величия Ридли Скот и Стивън Спилбърг от дълго време работят върху планове, употребяващи виртуална действителност, които се чака да провокират гражданска война в метода, по който хората гледат филми. Дори и към днешна дата обаче притежателите на VR комплекти като Samsung Gear VR към този момент имат опция да гледат някои филми във VR формат.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР