Виртуална среща между лидерите на две от държавите-суперсили. Малко над

...
Виртуална среща между лидерите на две от държавите-суперсили. Малко над
Коментари Харесай

Два часа продължи виртуалната среща между Байдън и Путин

Виртуална среща сред водачите на две от държавите-суперсили. Малко над два часа видеоконферентен диалог сред Джо Байдън и Владимир Путин. Основна тематика е била нарастващато напрежение сред Москва и Киев.

С отзивчиви поздрави стартира видеоразговорът сред двамата водачи.

Владимир Путин, президент на Русия: Здравейте, господин президент!
Джо Байдън, президент на Съединени американски щати: Добър ден! Радвам се да се забележим още веднъж. Последния път на срещата на Г20 не успяхме. Но се надявам идващия път да се срещнем онлайн!



Преди срещата от Кремъл разясниха, че не чакат пробив в връзките с Вашингтон.

Източници от Белия дом чакаха Байдън да насочи предизвестие към Путин, че възможни военни дейности против Украйна, няма да бъдат оставени без последици.

Според източници от американското разузнаване Русия възнамерява при започване на идната година да стартира нахлуване против Украйна със 175 000 бойци. Киев твърди, че Русия към този момент е струпала към 100 хиляди бойци по общата им граница. Москва изрично отхвърля всевъзможни планове за инвазия.

Позицията на Путин за диалога беше да упорства за уверението на Съединените щати, че няма да разрешат на Украйна да се причисли към НАТО, и че НАТО няма да се уголемява на Изток.

Преди срещата Байдън е координирал с европейски водачи позицията на Вашингтон по отношение на Русия. Германия, Англия, Италия и Франция са удостоверили поддръжката си за териториалната целокупност на Украйна.

Сред вероятните наказания, които могат да бъдат наложени на Русия, са ограничение на конвертирането на съветската рубла и даже блокиране на достъпа на Русия до системата за финансови заплащания SWIFT.

Със сдържани реакции в Москва и Киев наблюдаваха срещата.

" По някакъв метод би трябвало да понижат риска от " гореща война ". Но не считам, че ще излезе нещо свястно от срещата ", твърди Владимир Булатов, гражданин на Москва.

" Обикновено на такива срещи не се вземат огромни решения ", съобщи Руслан Лапук, гражданин на Киев.

Разговорът сред Путин и Байдън се организира по предпазен видеоканал, особено основан за връзка сред водачите на двете страни. Използва се за първи път, без значение, че построен от дълго време.

Днешният диалог е вторият сред Байдън и Путин тази година. Първата им среща беше на 16 юни в Женева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР