Virgin Galactic стартира трети суборбитален космически туристически полет

...
Virgin Galactic стартира своя четвърти суборбитален космически полет от толкова
Коментари Харесай

Virgin Galactic стартира своя четвърти суборбитален космически полет от толкова месеца в петък, изпращайки двама пилоти на компанията, треньор на астронавти и трима космически туристи до границата на космоса и обратно.

Издигнат от самолета-носител на Virgin с двоен фюзелаж, космическият самолет VSS Unity беше изстрелян на височина от около 45 000 над пустинята Ню Мексико точно на запад от ракетния полигон White Sands.

Миг по-късно хибридният ракетен двигател на космическия кораб се запали с прилив на пламък, издигайки футуристично изглеждащия кораб на почти вертикална траектория, като същевременно ускори до почти три пъти скоростта на звука.

видеоклип, публикуван в X feed на Virgin показа Бакстър и компания да се носят из кабината близо до горната част на траекторията, ясно въодушевени от преживяването на безтегловност и гледката на Земята отдолу.

Когато започна да се спуска, двете крила на Юнити се завъртяха нагоре, или "пернат", по-рано, работеше, както е проектирано да ориентира космическия кораб, да увеличи атмосферното съпротивление и да намали "натоварванията", действащи върху кораба по време на повторно влизане.

Обратно в ниските слоеве на атмосферата, крилата бяха завъртяни обратно надолу успоредно с фюзелажа и пилотите насочиха космическия самолет, който сега летеше като планер, до кацане на дългата 12 000 фута писта на Spaceport America.

Това беше осмият пилотиран полет на Unity над надморска височина от 50 мили — донякъде произволната „граница“ на космоса, призната от НАСА и Федералната авиационна администрация — и третият поред изцяло търговски полет на Virgin с плащащи клиенти на борда.

Първият такъв полет стартира на 29 юни, носейки трима изследователи от италианските военновъздушни сили нагоре за изследване на микрогравитацията. Второ търговско изстрелване изведе трима космически туристи на 10 август, както и полетът в петък. Като цяло Virgin Galactic е пуснала 37 служители на компанията и търговски пътници в осемте полета на Unity до момента.

Blue Origin на Джеф Безос, която стартира шест подорбитални полета с 32 пътници, използвайки своята по-традиционна ракета New Shepard и капсула, в момента е в застой, докато разрешава проблем с бустер, възникнал по време на непилотен изследователски полет за микрогравитация миналия септември.

Следващият полет на Virgin Galactic е планиран за октомври. Blue Origin все още не е обявила кога планира да възобнови полетите.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР