Виолета Лорер, която е съпруга на депутата от Продължаваме промяната-Демократична

...
Виолета Лорер, която е съпруга на депутата от Продължаваме промяната-Демократична
Коментари Харесай

Виолета Лорер оттегли кандидатурата си за Европейската инвестиционна банка

Виолета Лорер , която е брачна половинка на депутата от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) Даниел Лорер, е отдръпнала кандидатурата си за Европейската капиталова банка, заяви в сряда министърът на финансите Асен Василев .

Новината идва, откакто ден по-рано в няколко медии се появи информация за номинацията ѝ. Това провокира напрежение сред ПП-ДБ и ГЕРБ, като от ГЕРБ тогава споделиха, че кандидатурата ѝ не е била съгласувана с тях и това е " неприемливо " разминаване в връзката, каквото те " няма да толерират отсега нататък ".

В сряда Асен Василев сподели, че реакцията на ГЕРБ е била " доста звук за нищо ", защото е станало комплициране за каква служба става въпрос. Кандидатурата на Лорер е била за позиция, която дава отговор за контрола на счетоводните доклади за Европейската капиталова банка. Това се прави единствено 4 пъти в годината и за активността се получава не заплата, а хонорар.

" Не мога да ви кажа за какво стана напрежение ", сподели Василев. " Ако ви кажа имената на хората, които до момента са заемали тези позиции, няма да ги знаете, както и имената на хората, които в този момент ще ги заемат, отново няма да ги знаете. Тук не става въпрос за позицията, която госпожа Лиляна Павлова заема, която е същинската позиция на България в банката ", добави министърът.

" Тъй като се подвигна огромен звук, госпожа Лорер не желае да вреди на България и сама отдръпна кандидатурата си ", сподели още Василев.

От изявлението му стана ясно, че вместо Виолета Лорер той ще предложи за длъжността Гергана Беремска. По думите му тези позиции би трябвало да се възобновят до петък и те постоянно са били изпълнявани или от консултант на министъра, или от шеф на дирекция. Към сегашния миг Виолета Лорер е точно съветничка на Василев.

До напрежението към кандидатурата на Виолета Лорер се стига, откакто във вторник първо в. " 24 часа ", а след това и други медии оповестиха, че Виолета Лорер ще е новият член на борда на Европейската капиталова банка от името на България.

От ГЕРБ тогава реагираха остро, като споделиха, че не са знаели за номинацията. До сряда липсваше публично удостоверение от министерството на финансите, че Лорер фактически е била препоръчана за длъжността.

Виолета Лорер беше заместник-министър в екипа на Асен Василев в служебния кабинет на Стефан Янев. След това в кабинета " Петков " беше съветничка и началничка на политическия му кабинет като вицепремиер.

През 2013 година заемаше длъжността заместник-министър на стопанската система, енергетиката и туризма. Тогава министерството беше ръководено от Асен Василев в служебния кабинет на Марин Райков.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР