Винтовите компресори са несъмнено едни от най – ефективните системи

...
Винтовите компресори са несъмнено едни от най – ефективните системи
Коментари Харесай

Винтови компресори – какво е важно да знаем преди да закупим такъв компресор

Винтовите компресори са безспорно едни от най – ефикасните системи за произвеждане на сбит въздух. Въпреки това преди да се създадем инвестиция за закупуването на сходно съоръжение е значимо да знаем някои съществени характерности, преимущества и дефекти.

Елемента, който основава сбит въздух са двойка винтови ротори, ситуирани в корпус, който се назовава винтова двойка. В взаимозависимост от метода на рабоата на винтовата двойка компресорите се разделят на два типа – с маслено впръскване и безмаслени винтови компресори. В тази публикация, ние от , ще обсъдим главните характерности на винтовите маслени компресори.

Винтови компресори с маслено впръскване

При този вид компресори маслото се употребява както за изстудяване, по този начин и за уплътняване на ротоворите. Въртеливото придвижване се предава от единия на другия винт чрез тънък маслен пласт. Винтовата двойка има два входа – един вход, посредством който засмуква масло и втори отвор, през който засмуква атмосферен въздух и го сгъстява. На изхода на винтовата двойка се получава маслена пяна – разпенено масло със сбит въздух. Тази сгъстена консистенция се нагнетява в промеждутъчен буферен съд, който се назовава сепараторен съд. Неговата цел е да отдели жестоко маслото от въздуха, като сгъстената консистенция навлиза в сепараторният съд напряко и по този метод се образува едно завихряне вътре в съда, като по този метод се основават центробежни сили. Тези центробежни сили карат маслото да се отдели по стените на съда, до момента в който въздуха потегля нагоре. Преди да излезе отвън компресор жестоко отделеният въздух от маслото минава през сепараторен филтър, който финно отделя маслото, до момента в който сгъстения въздух минава свободно.

Ето за какво при по - качествените компресори като Ingersoll Rand наличието на масло в сгъстеният въздух е доста ниски – към 3 до 4 mg/m3. От друга страна маслото, което се е отделило в сепраторният съд още веднъж бива засмукано от винтовата двойка, само че преди да влезе във винтовата двойка, маслото минава през маслен охладител, който смъква температурата на маслото с към 45 гртадуса Целзии. След изхода на охладителя, маслото навлиза в маслен филтър и по-късно влиза още веднъж във винтовата двойка. Ето за какво при закупуване на винтов компресор би трябвало да се знае, че за този вид компресори могат да работят единствено при позитивни температури на околната среда. При негативни температури маслото става твърге гъсто и не може да циркулира свободно. Студеният старт е една от най – честите аргументи за дефектиране на винтовите компресори.

Едно от главното преимущество на винтовите компресори с маслено впръскване е тяхната доста висока успеваемост. Тоест разхода на електрическа енергия за произвеждане на 1 м3 сбит въздух е доста по – невисок. Ето за какво този вид компресори се употребяват в производства, където има непрекъсната консумация на сбит въздух.

Как работят винтовите компресори

Атмосферният въздух навлиза във винтовата двойка през въздушният филтър, който има за цел да отдели финните прахови частици от атмосферата и да пропуща единствено чист въздух. След въздушният филтър следва входящият клапан. Това е един от главните детайли на компресора и действително той дефинира дали компресора ще създава сбит въздух или не. По време на празният ход, входяшият клапан затваря и винтовата двойка върти единствено масло и засмуква единствено доста малко количество атмосферен въздух, едвам се поддържат системите за ръководство. По време на работа на луфт, вътрешното налягане в компресора понижава до към 3 – 4 bar. Следва винтовата двойка, който действително сгъстява въздуха и маслото. Преди да навлезе в системата, сгъстеният въздух минава през клапан за минимално налягане, който действително поддържа минималното налягане в компресора с цел да може да се подсигурява съответен маслен поток, който смазва лагерите и винтовете на винтовата двойка. Докато компресора работи и входящият клапан е отворен, компресора създава сбит въздух, който навлиза в резервоара за сбит въздух и от там в системата на завода. В момента, в който налягането в системата доближи оптималното заложено налягане, контролера изпраща сигнал на входящият клапан, той затваря и прекратява потока на атмосферен въздух към винтовата двойка, вътрешното налягане се понижава до 3 – 4 бара и компресора стопира да създава сбит въздух, до момента в който мотора продължава да работи и винтовата двойка да се върти. През това време разхода на електрическа енергия е към 1/3 от оптималната консумация и компресора изчаква избран интервал от време налягане в системата да спадне под минималното налягане с цел да отвори входящият си клапан и да продължи да създава сбит въздух. Този метод на работа е присъщ за винтовите компресори с непрекъснат дебит. За разлика от тях компресорите с инвертор са с промелив дебит и те по – интелигентно се оправят с променливата консумация на сбит въздух

Винтови компресор с променлива продуктивност

За разлика от общоприетите винтови компресори с непрекъснат дебит, тези с инвертор трансформират своята продуктивност посредством контролиране на оборотите на мотора и създават такова количество сбит въздух, каквото е належащо сега. Разбира се минималната и оптималната продуктивност на този вид компресори е в избрани граници, като най – дейно тези компресори работят при натоварване сред 60 и 80%. Много значимо е да се означи, че при винтовите компресори с променлива продуктивност е доста значимо те да са вярно подбрани. Това е значимо, тъй като когато компресора е преоразмерен, тогава неговите преимущества се губят и той става още по –голям енергиен разход. Ето за какво преди да се влага в подобен компресор е доста значимо да бъде изработен акуратен разбор на потреблението на въздух посредством експертен одит и съответен план.

*публикация

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР