Винтерес на Европейския съюз (ЕС) е разширяването да стане скоро.

...
Винтерес на Европейския съюз (ЕС) е разширяването да стане скоро.
Коментари Харесай

Еврокомисарят Оливер Вархеи: В интерес на ЕС е разширяването да стане скоро

В интерес на Европейския съюз (ЕС) е разширението да стане скоро. Това сподели еврокомисарят по политиката на разширение и съседство Оливер Вархеи, който взе участие в провеждащия се в София конгрес - „ Европейски Съюз среща с Балканите “ (EU Meets the Balkans).

Той означи, че геополитическият подтекст се е трансформирал в последните няколко години. Освен войната на Русия в Украйна, има наоколо и различен спор, както и рецесията с Ковид. Държавите, които са наоколо до нашите граници, са по-засегнати от тези рецесии, акцентира той. 

Вархеи съобщи, че политиката на разширение се свежда до ясни геополитически вложения. Нашите съседи са наши сътрудници в дълготраен проект за мир и благополучие. Това е методът, по който виждат участието си, само че и ние по този начин би трябвало да виждаме ролята на разширението на Съюза, уточни Вархеи. 

По думите му би трябвало дружно да бъдат осъществени нужните промени, с цел да се форсира процесът по присъединение на всяка страна. Той акцентира, че е значимо всяка страна да съблюдава своите задължения. 

Започнахме мандата с три страни кандидатки, през днешния ден имаме девет. За три е дадена светлина за договаряния. Днес имаме ясна стратегия за ускорение на същинската интеграция. Това значи превъзмогването на разликите в стопански проект, счита еврокомисарят. По думите му идващият състав на Европейската комисия би трябвало да приветства нови членове на Съюза.

Черна гора към този момент е стигнала до последния стадий, което значи затварянето на преговорните глави. Има ново държавно управление, което извършва своите задължения, сподели Вархеи и добави, че се чака първият клъстер с преговорни глави да се отвори за Албания. За Сърбия би трябвало да продължим договарянията за присъединение, разяснява той. 

Еврокомисарят съобщи, че Планът за напредък за Западните Балкани е моторът за усилване на икономическото доближаване. По думите му този инструмент е ориентиран към ускорение на промените. 

В програмата на комисар Вархеи в София е планувана и среща с президента Румен Радев, както и двустранни срещи с участници във форума.

Президентът Румен Радев ще се срещне на " Дондуков " 2 с европейския комисар по политиката на разширение и съседство Оливер Вархеи през днешния ден. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

* Вижте и това видео от архива ни:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР