Виновните за свалянето на пътническия самолет на Малейша еърлайнс (Malaysia

...
Виновните за свалянето на пътническия самолет на Малейша еърлайнс (Malaysia
Коментари Харесай

Три години по-късно: Виновните за сваления самолет в Украйна ще бъдат съдени в Холандия

Виновните за свалянето на пътническия аероплан на " Малейша еърлайнс " (Malaysia Airlines) над Украйна ще бъдат съдени в Холандия според холандското право и е допустимо да има и задочно упрекнати. Делото е допустимо да стартира до края на годината. Трагедията, в която починаха 298 души, множеството от които бяха с холандско поданство, стана тъкмо преди три години - на 17 юли 2014г.

И през днешния ден не престават да се натрупат въпросителни, в това число за обстоятелството, че Русия затваря за цивилен полети граничеща със зоната на военни действи яв Украйна част от въздушното си пространство в 00:00 часа на 17 юли, т.е. броени часове преди зенитна ракета съветско произвеждане да раздра на части Боинг 777 на полет МН17.

В началото на юли външното министерство на Холандия заяви, че петте наранени от злополуката страни са се договорили правосъдният развой да се организира в холандски съд и съгласно холандските закони. Загиналите идват от 17 страни, само че холандците са най-голямата група - 196 души. Петте страни, ангажирани с следствието, са Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна.

През 2015г Русия, която отхвърля да има нещо общо с най-тежкият от десетилетия сходен случай в цивилната авиация, блокира опит за основаване на интернационален арбитражен съд по случая. Сега не е ясно доколко руснаците биха сутридничили с холандския съд, в случай че обвиняването уточни съветски жители като обвинени или изиска информация. Не е ясно също какви обвинявания може да бъдат повдигнати, в случай че се откри, че причинителите са стреляли, мислейки, че нападат украински боен аероплан.


© Reuters

В Холандия в понеделник кралското семейство взе участие в откриването на мемориал за жертвите на полет МН17 от Амстердам до Куала Лумпур.

Тейбе Юстра, който управлява следствието на холандския ръб за авиационна сигурност, съобщи пред вестник " Де Фолкскрант ", че " не вигдам някой бързо да попадне в пандиза, само че мисля, че истината ще излезе нескрито ". Според него може да има повдигнати и задочни обвинявания. За развой при отсъствието на обвинените, приказва в неделя и австралийският външен министър Джули Бишъп.

Предварителното следствие стигна през септември предходната година до умозаключение, че употребяваната ракета и била изстреляна от територия в Източна Украйна, която в този миг е била под контрола на подкрепяни от Москва бунтовници. Нито едино обвинено лице не бе посочено, само че гловният прокурор на Холандия Фред Вестербеке сподели, че екипът му е разпознал 100 души, " които съставляват интерес ", в това число организиралите идването на ракетната установка " Бук " на украинска територия и направлявалите придвижването ѝ от Русия към Украйна и назад.

" Надяваме се, че към края на годината или началото на идната ще имаме решение кого съответно да надигнем пред съда ", сподели този месец малайзийският министър на превоза Лиоу Тьон Лай.

Берт Кьондерс, холандският външен министър, съобщи, че " към момента виждаме доста дезинформация и опити да бъде дискредитирано следствието ". Русия предлага различни теории за случилото се, само че не дава поискана първична информация и продължава да упреква Украйна.

Към управляващите в Киев са отправяни рецензии, че Украйна е трябвало да затвори въздушното пространство над Донбас, което тя прави прекомерно късно и по този начин носи част от виновността за тази покруса.


© Reuters

Върху полираната железна повърхнина са гравирани имената на съвсем 300 души - пасажери и екипаж, починали преди три години.

В последния си брой съветското издание на сп. " Форбс " обръща внимание на това по кое време Русия затваря небето си. Киев вкарва ограничавания за преминаващи директно цивилен полети на 14 юли 2014г. - на тях превантивно се не разрешава да слизат под 9754 метра, само че не се изяснява за какво. Това е височина, която към момента е в обсега на комплексите " Бук ".

Русия вкарва ограничаване в зоната на деяние на въздушния надзор в Ростов два дни по-късно - на 16 юли, само че на доста по-голяма височина от 16 150 метра, т.е. не разрешава да се слиза в обсега на зенитните комплекси " Бук ".

Като причина са посочени " бойните дейности на територията на Украйна покрай държавната граница на Руската федерация и стрелбата от територията на Украйна по посока на територията на Руската федерация ". Защо чак в този момент Русия реагира, откакто месеци наред украински системи " Бук " не са считани за смъртоносно рискови и в никакъв случай не са стреляли в съветското небе, пита изданието. Въпросната " пукотевица от територията на Украйна " са няколко артилерийски снаряда, а сходни трансгранични произшествия от края на юни 2014г. има и в двете направления.

Затварянето на небето до 16 150 метра на процедура значи обсада за гражданската авиация и самолетите би трябвало да заобикалят региони, а Русия и до през днешния ден не е дала отговор за какво има такава разлика с решението на украинците. Освен това, в случай че след съветската възбрана от 16 юли някой аероплан, преминаващ през Украйна на 10 км, навлезеше в съветското небе н асъщата височина, това щеше да е нарушаване и все пак в трагичния 17 юли авиодиспечерите в Ростов на Дон са мълчали, когато МН17 е напускал украинското въздушно пространство в посока Русия.

Към въпросите се прибавя и за какво на 17 юли 2014г. кулата в Ростов е проследила безмълвно и към 150 други полета през към този момент неразрешената зона на отговорност преди удара по МН17.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Трагедията с малайзийския аероплан (99)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР